Magyar gazdaság

Szakszervezetek: Kemény küzdelem, vége a fegyverszünetnek

Hónapról hónapra romlik a munkavállalók helyzete Magyarországon - állította a szakszervezeti konföderációk véleményével összhangban Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke a Duna Televízió műsorában.

A szakszervezeti vezető szerint a Széll Kálmán Terv egyértelműen a munkaadóknak kedvez a munkavállalók rovására. Mint mondta, attól tart, hogy a magyar munkavállalók jogaikat tekintve majdnem a 19. századba süllyedhetnek vissza. A miniszterelnök által indított szociális konzultációt álkonzultációnak minősítette a SZEF-elnök.
 
"Súlyos helyzetet teremtett elsősorban az alacsony keresetűeknél az egykulcsos, tizenhat százalékos a közszolgálat szempontjából pedig komoly és súlyos helyzetet teremtett már az elmúlt nyári szabályozási dömping – a kormánytisztviselői törvény az indoklás nélküli felmondásával, amit beadványunkra megsemmisített az Alkotmánybíróság" - hangoztatta Varga László.

Ami pedig a Széll Kálmán Tervhez kötődően napvilágot látott, az egyértelműen a munkáltatók számára kedvező, a munkavállalók számára pedig rendkívül kedvezőtlen – vélte a szakértő, aki úgy vélte, a Tervben megfogalmazott átalakítás gyakorlatilag XIX. századi állapotba helyezi vissza a munkavállalókat. "Nem szeretném, ha a szakszervezeteknek újra osztályharcos funkciója lenne, de ha erre kényszerítenek bennünket, vállaljuk akár a kemény küzdelmet is"- szögezte le a SZEF elnöke.

Eközben újabb nagyszabású demonstrációt hirdetnek péntekre a fővárosba a fegyveres és rendvédelmi dolgozók - jelentette be a Hivatásunk védelmében elnevezésű akciósorozat demonstrációs bizottságának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A jogaik védelméért tartott akciósorozatot a húsvéti és május elsejei ünnepek, ballagások és az érettségi vizsgák miatt függesztették fel, de a "fegyverszünet ideje alatt" sem tudtak megegyezni a kormánnyal, ezért újabb megmozdulást hirdetnek - mondta.

munkavállaló Széll Kálmán Terv szakszervezet munkáltató megszorítás szef tüntetés
Kapcsolódó cikkek