Magyar gazdaság

Tartsunk össze! - mondja az EU

Az erős kohéziós politika mellett tettek hitet az Európai Unió illetékes miniszterei informális találkozójukon, mert megítélésük szerint csak így teljesülhetnek az EU 2020 stratégia célkitűzései.

Az integráció 27 tagállamának képviselői tortával ünnepelték a közösségi szakpolitika 25. születésnapját. A miniszterek számára a gödöllői tanácskozás volt az utolsó alkalom a véleménynyilvánításra, még mielőtt az Európai Bizottság – várhatóan júniusban – közzéteszi a 2013 utáni kohéziós politika jogi szabályozására vonatkozó javaslatait.

Az Európai Bizottság már megkezdte egy indikátori lista összeállítását, a tagállamok erről választhatják ki azokat a mutatókat, amelyek teljesítését vállalják a 2014–20-as költségvetési időszakban – jelentette be Johannes Hahn, az EU regionális politikáért felelős biztosa. Ha ezeket elérik a tagállamok és a régiók, akkor a bizottsági elképzelések szerint jutalmat kapnak. Hahn azzal indokolta a kezdeményezést, hogy az eddigieknél szigorúbban kívánnak ügyelni az uniós források hatékonyságára, s nagy hangsúlyt akarnak helyezni a felhasználás nyomon követésére, ellenőrzésére és számonkérésére.

Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU 2020 stratégiára kell épülnie a kohéziós politikának, mert csak így teljesülhetnek a közösség munkahely-teremtési és szolidaritási célkitűzései. Szerinte óriási kockázat lenne az unió gazdasági fejlődésére nézve, ha a kohéziós politika veszítene súlyából.
A kohéziós politika az EU egyetlen igazán integrált fejlesztéspolitikai eszköze, amely alkalmas arra, hogy megvalósítsa az EU 2020 stratégiát, egyúttal pedig hozzájáruljon a válság következményeinek felszámolásához, a területi, gazdasági és szociális kohézió eléréséhez – állapította meg Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

A tanácskozás házigazdája, a magyar EU-elnökség nagy eredményének tartja, hogy a kétnapos találkozón a tagállamok elfogadták a Területi Agenda 2020 dokumentumot és lényegében egyetértésre jutottak abban is, milyen elvek mentén szerveződjön a jövő kohéziós politikája.
A soros elnökséget júliustól ellátó Lengyelország a lengyel– dán–ciprusi elnökségi trió tagjaként arra törekszik, hogy 2012 végéig lezárják a szabályozásról szóló vitát, amely jó alapot biztosít az új finanszírozási keret megvitatásához – közölte Varsó képviseletében Elzbieta Bienkowska szakminiszter.

A kohéziós egyetértés elemei

- Erős kohéziós politikára van szükség az EU 2020 stratégia versenyképességi, gazdasági növekedési és foglalkoztatási céljai eléréséhez

- Jelentősen növelni kell a fejlesztéspolitikai eszközök hatékonyságát, a konkrétumokról (indikátorlista, ellenőrzés, határidő-betartás, számonkérés) még meg kell állapodni

- Szükséges a rendszer egyszerűsítése, tovább kell csökkenteni a szűk keresztmetszeteket és a bürokratikus terheket

- Jelentősen növelni kell a fejlesztéspolitikai eszközök hatékonyságát, a konkrétumokról (indikátorlista, ellenőrzés, határidő-betartás, számonkérés) még meg kell állapodni

- Szükséges a rendszer egyszerűsítése, tovább kell csökkenteni a szűk keresztmetszeteket és a bürokratikus terheket -->

fellegi Magyar EU-elnökség kohéziós politika Andor Európai Unió
Kapcsolódó cikkek