Magyar gazdaság

Devizahitelesek: Ez maradt ki a mentőcsomagból!

Az elsétálási jogról nem tárgyal a kormány és a Bankszövetség – ezt mondta Gyuris Dániel a Bankszövetség alelnöke a Gazdasági Rádiónak. A korábban a devizahitelesek megsegítésére létrehozott mentőcsomag hatodik pontjaként várt jog lehetővé tette volna, hogy azok, akiknek az ingatlana kisebb értékű, mint a tartozása, az ingatlan eladása után lezárhassák a tartozást és a fennálló hitelösszeg ne terhelje tovább az adóst.

Gyuris Dániel azt mondta, hogy a mentőcsomag jogszabályi háttere a hónap végéig megszülethet, és augusztus végén, szeptember elején léphet életbe az árfolyamrögzítés. A bankrendszer a megállapodással osztja a kockázatot az ügyféllel, hogy a következő években hogyan alakulnak a devizaárfolyamok, és azt követően miként tudják az újonnan felhalmozódó forinthitelek mennyire törleszthetők. Mindenesetre legalább forintban adósodik el a hiteles.

Ha túlságosan alacsony a devizahiteles tartaléka, és az extra mértékű esetleges árfolyamugrás már nem lesz finanszírozható számára, akkor érdemes megfontolnia, hogy belép-e az új rendszerbe. A hitelügyet minden esetben érdemes minél előbb lezárni, vagyis az is egy jó megoldás, ha nem lép be az új rendszerbe.

A Bankszövetség azt javasolja, hogy a hitelfolyósító fiókkal kell újraértékelni a pozíciót, miután megjelennek a jogszabályok. Gyuris szerint mindenkinek van megoldás arra, hogy minimalizálja a vesztett pozíciót.

Az elsétálási jogot nem teszik lehetővé, erről már nem is tárgyalnak tovább. Az árfolyamban, az eszközkezelő felállításában, a moratórium feloldásában, az euróalapú hitelek újraindításában és az állami kamattámogatásban állapodtak meg. Három kérdésben rövid távon is megegyezés várható: a lakáshitelezés és a kkv-k hitelezésének könnyítése, valamint és az állami garanciarendszer erősítése az, amelyben még meg kell állapodni. Hosszabb távon pedig azt is meg kell oldani, hogy 2012 után mi lesz a bankadó sorsa.

Gyuris Dániel devizahitel OTP frankhitel manetőcsomag
Kapcsolódó cikkek