Magyar gazdaság

Kiesett az izraeli "nagyágyú" - Íme, az IMF vezető-jelöltek

Június végén két jelölt közül választ új igazgatót a május 19-én Dominique Strauss-Kahn lemondásával megüresedő igazgatói székbe a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A legesélyesebbnek kikiáltott Christine Lagarde jelenlegi francia pénzügyminiszter mellett a mexikói jegybankelnök Agustin Cartens maradt versenyben.

Az IMF igazgatósága június 30-án ül össze, hogy kiválasszák a világszervezet következő igazgatóját. A jelöltek között volt Stanley Fischer izraeli jegybankelnök is, akit azonban kora miatt kizártak a versenyből.

Christne Lagarde posztját az voksok harmadát birtokló európai államok mellett Egyiptom, Indonézia és az Egyesült Arab Emírségek is támogatja, míg Agustin Carstens mögött áll az összes latin-amerikai ország, annak ellenére, hogy azt a mexikói jegybankelnök is elismerte, hogy Lagarde-nak nagyobb esélye van a győzelemre. Ahogy fogalmazott, az egész kezd olyan lenni, mint egy 5-0-val végződő futballmeccs. Ha Christine Lagarde-ot megválasztják, akkor ő lesz az első női vezető az IMF élén

Carstens szerint félő, hogy ha az európai jelöltet támogatja az igazgatóság, akkor az az érdekek konfliktusához vezet majd, amit az európai adósságválság szül. Ahogy mondta, olyan szituációba kerülhetünk, amikor a kölcsönzők, az adósok irányítják a szervezetet. Carstens elmondása szerint az európai adósságválság egy óriási hógörgeteg, amely nagy problémába torkollhat, ha a régió nem támaszt újabb célokat, perspektívát maga elé. A jegybankelnök úgy kampányolt, hogy az IMF-nek két „friss” szempár kell.

A 24 tagú igazgatóság nem volt hajlandó a 67 éves izraeli jegybankelnök kedvéért változtatni azon a szabályon, hogy csak 65 év alattiak pályázhatnak a vezérigazgatói posztra, így kizárta a versenyből Stanley Fischert. Két igazgatósági tag azt mondta, hogy Fischer jelöléséhez újra kéne kezdeni a jelölési folyamatot, és engedélyezni a korhatár feletti jelöltek indulását.

Fischer crastens IMF igazgató Lagarde Strauss-Kahn
Kapcsolódó cikkek