Magyar gazdaság

MNB: Erősebb a pénzromlás, maradhat a szigorú kamatpolitika

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának rövidített jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a tagok szerint változatlan kamatszinttel a 3 százalékos inflációs cél közelébe süllyedhet az infláció a jövő év végére. Azonban kiemelik: az infláció és a maginfláció is meghaladta az inflációs jelentés előrejelzési alappályáját a március óta eltelt rövid időszakban.

„A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a gazdaságot érő költségsokkok miatt az rövidtávon számottevően meghaladhatja az inflációs célt, jövő év végére azonban változatlan mellett 3 százalék közelébe süllyedhet” – áll a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának rövidített jegyzőkönyvében. Az MNB májusi ülésén változatlanul, 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

A testület megítélése szerint továbbra is kétirányú kockázatok azonosíthatóak az inflációs folyamatokban: a nyersanyagárak, illetve azok erőteljesebb begyűrűzése felfelé mutató, míg a korábban vártnál is gyengébb belső kereslet lefelé mutató kockázatokat jelent.

Mind az infláció, mind a maginfláció meghaladta az inflációs jelentés előrejelzési alappályáját a március óta eltelt rövid időszakban – olvasható a jegyzőkönyvben. Ez pedig abba az irányba mutat, hogy hosszabb ideig maradhat a 6 százalékos kamat.

A májusi ülésen többen kiemelték, hogy az inflációs kilátások megítélését és a következő kamatdöntést júniusban már az új inflációs jelentés is segíteni fogja.

Az áprilisi ülés rövidített jegyzőkönyvében még az állt, hogy „a makrogazdasági és inflációs folyamatok a márciusi inflációs jelentés előrejelzésében szereplő alappályának megfelelően alakultak” az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban. Többen már akkor kiemelték, hogy az inflációs adat összetétele kedvezőtlen volt, és a maginfláció meghaladta a jegybank prognózisát.

alapkamat Magyar Nemzeti Bank moentáris tanács MNB kamatszint irányadó kamat kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek