Magyar gazdaság

Munkaidő, próbaidő, szabadság - Minden a változásokról

A többi között a heti munkaidő, a próbaidő, valamint a szabadságkiadás rendje változna annak a módosító csomagnak az értelmében, amelyet pénteken nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek.

A munka törvénykönyvét megváltoztató tervezet szerint véglegessé válna az a válság miatt eredetileg csak 2011 végéig hatályban lévő szabály, amely szerint a rendes munkaidő mértékének átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók. Így később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak heti 40 órára járó bérért, igaz, legfeljebb egy évig. Ezen idő túllépése esetén a munkavállaló számára háromszoros bér jár, s majd csak egy év elteltével lehet ismét hosszabb munkaidőben foglalkoztatni őt.

A javaslat módosítja a próbaidőre vonatkozó szabályokat is. A harminc napnál hosszabb, de három hónapnál rövidebb próbaidőt a szerződő felek (a munkavállaló és a munkáltató) köthetnek ki, három hónapnál hosszabb, de hat hónapnál rövidebb próbaidőt csak kollektív szerződésben lehetne rögzíteni. A próbaidő meghosszabbítása tilos. Harminc napnál rövidebb próbaidőt kollektív szerződésben is megállapíthatnak, de erről a felek is megegyezhetnek szerződéskötéskor.

A benyújtott törvényjavaslat szerint a szabadságot csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni kettőnél több részletben. Ezalól kivételt is megállapít a módosítás: fontos gazdasági érdek, illetve a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt a munkáltató kettőnél több részletben is kiadhatja a szabadságot, azonban még ebben az esetben is megilleti a dolgozót a naptári évenként legalább egyszer legalább tizennégy összefüggő naptári nap távollétet biztosító szabadság. Igaz, erről a munkáltató és a munkavállaló eltérhet, ha ezt közös megállapodásban rögzítik.

próbaidő munka törvénykönyve szabadság munkáltató munkaidő
Kapcsolódó cikkek