Magyar gazdaság

Nyugdíjkorhatár-emelés - Szembefordult az EU-val Szlovénia

Akár még a szuverénadósság-besorolásának a lerontásába is kerülhet Szlovéniának a vasárnapi népszavazás eredménye. A lakosság 72 százaléka voksolt a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatár 65-re való emelése ellen.

Szlovénia évi 1,3 milliárd eurót költ a nyugdíjkassza kipótlására – írja a Bloomberg hírügynökség. Ezt a Nemzetközi Valutaalap egy héttel ezelőtt fenntarthatatlan fiskális kockázatnak mondta.

A szlovén nyugdíjreformot az is „elvárja”. A német kormány a múlt héten jó ötletnek nevezte a korhatár emelését, Van Rompuy uniós elnök pedig úgy fogalmazott: a szlovéneknek előbb vagy utóbb mindenképpen meg kell emelniük a korhatárt.

Borut Pahor kormányfő mindenesetre a népszavazás után jelezte: nem feltétlenül ragaszkodik a hatalomhoz. A jövőre esedékes választások előrehozását az ellenzék is szeretné. A Demokratikus Párt elnöke, Janez Jansa sietett is leszögezni: a kormány egy év alatt öt népszavazáson vallott kudarcot, ami egy normális országban a koalíció lemondását vonná maga után.

A kétmillió lakosú Szlovénia előtt jelentős költségvetési hiánycsökkentés áll: az európai stabilitási szabályok miatt 2013-ra a 3 százaléka alá kell szorítania az idén 5,8 százalékosra várt deficitet, s le kell faragnia az idén közel 5 százalékponttal 43 százalékosra növő államadósságot. Ráadásul az vezérelte szlovén gazdaság növekedése az első negyedévben lassult: 2 százalékos volt az éves ütem. Szlovénia szuverén adóssága a befektetésre ajánlott AA sávban van a Standard & Poor’snál.

Népszavazás szlovén borut pahor nyugdíjkorhatár adósságbesorolás
Kapcsolódó cikkek