Magyar gazdaság

Az elemzők kőkemény szankciókat várnak az EU-tól

Londoni pénzügyi elemzők a brüsszeli válságcsúcs utáni kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy az igazi megoldást a hasonló válságok elkerülésére az EU-n belüli teljes körű, szankcionálási lehetőségekkel kiegészített költségvetési unió megteremtése kínálhatja.

A brüsszeli csúcson született egyezségről az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital pénzügyi elemzői pénteki értékelésükben megállapítják, hogy a megállapodás "valamelyest kellemes meglepetés" az előzetes várakozásokhoz képest, ám számos hiányossága is van. A ház londoni elemzői  hiányolják például a záródokumentumból a középtávú elképzeléseket arról, hogy az EU miként kívánja orvosolni az euróövezet intézményi felépítésének szerkezeti problémáit, annak érdekében, hogy "a valutaunió életképes maradjon".

A cég szakértői ez utóbbival összefüggésben közölték: véleményük szerint az euróövezetnek "határozott lépéseket kell tennie" a költségvetési unió megteremtése felé.  A Barclays Capital szerint ennek építőkövei közé kell tartoznia az euróövezeti kötvénykibocsátási rendszernek. A cég ezek közé sorolja a felső kiadási korlátok rendszerének meghonosítását, a több évre szóló költségvetéseket, az automatikus költségvetési szankciók bevezetését a feltételeket nem teljesítő tagállamok számára, valamint olyan független költségvetési ellenőrző testületek létrehozását, amelyek minden egyes tagállamban jelen lennének, de tevékenységüket központilag, euróövezeti szinten hangolnák össze.

A Fitch Ratings hitelminősítő pénteki elemzésében közölte, hogy a magánszektorbeli adósságbefektetők bevonása a Görögország megsegítését célzó új pénzügyi programba besorolási szempontból "korlátozott nem fizetői eseménynek" minősül, és a Fitch Ratings ennek megfelelő - vagyis "RD" (restricted default) - szintre fogja módosítani Görögország osztályzatát, az érintett görög kormánykötvények besorolását pedig "D"-re (default) azon a napon, amikor a javasolt kötvénycsere-program ajánlati időszaka lezárul.

A Fitch a nemfizetési kategória feloldását követően vélhetően befektetésre nem ajánlott, vagyis bóvli kategóriába sorolja majd Görögországot.

Hatalmas mértékben csökkent az adósság- és költségvetési válsággal küszködő euróövezeti tagállamok adósságtörlesztési kockázatbiztosítási tranzakcióinak árazása a pénteki londoni kereskedésben, miután a brüsszeli euróövezeti csúcson előző éjjel egyezség született a Görögországnak nyújtandó további jelentős finanszírozási csomagról.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a pénteki londoni kereskedésben 1660 bázispont környékén mozgott az előző napi, éppen kétezer bázispontos záró után. A görög CDS-díjszabás a hét elején még 2500 bázispont feletti rekordokon járt a londoni piacon.

A CMA szerint most 75 százalék a valószínűsége annak, hogy Görögország öt éven belül fizetésképtelenné válik a korábbi 90 százalék után. Pénteken Portugália és Írország CDS-középárfolyamai is jelentősen csökkentek.

Magyarország államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói néhány hét után először ismét a 300 bázispontos árszint alá süllyedtek: a pénteki londoni kereskedésben a magyar szuverén adósságra kínált CDS-kontraktusok a CMA szakelemzőinek adatai szerint valamivel 280 bázispont felett mozogtak.

fiskális unió Brüsszel Görögország londoni elemzők barclays capital adósságválság
Kapcsolódó cikkek