Magyar gazdaság

Csúcsra pörög a privatizáció - Elképesztő összeget gyűjt be Moszkva

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium arra számít, hogy évente egytrillió rubel (35,6 milliárd) dollár bevételhez jut az állami eszközök kibővített programjának köszönhetően.

Ezt Elvira Nabjullina gazdaságfejlesztési miniszter jelentette ki a The Moscow Times jelentése szerint. A korábbi elképzelés szerint ez az összeg csak három év alatt gyűlt volna össze, Dmitrij Medvegyev elnök ezért a múlt hónapban felszólította a kormányt, hogy augusztus 1-jéig módosítsa a privatizációs listát, ugyanis a terv "túlságosan szerény":

A minisztérium tervei szerint számos jelentős vállalatban Moszkva megtartaná az úgy nevezett aranyrészvényt, amellyel a kulcsfontosságú döntések megvétózhatóak. Emellett az infrastruktúrában érintett vállalatok esetében vélhetően nem csökkenti 50 százalék plusz egy alá tulajdonát az orosz állam. Az orosz állam a későbbiekben az aranyrészvénytől is megválna, de a tervek részleteit és a privatizálandó cégek listáját csak augusztus elsején hozzák nyilvánosságra.

Annyit viszont már tudni lehet, hogy Moszkva 10 százalékot értékesít a high tech fejlesztésekre szakosodott RusNanóból. Júniusban Medvegyev elnök már közölte, hogy az orosz állam több infrastrukturális- és energiavállalatban is csökkenti részesedését. Már megkezdődött a legnagyobb orosz pénzintézet, a Vnyestorgbank (VTB) privatizációja. A VTB részvénycsomagja a legsikeresebb részvényelhelyezés volt az orosz értékpiacon a válság utáni időszakban. A Vnyestorgbank a második legnagyobb orosz pénzintézet, melynek 10 százalékáért fizettek ki a befektetők 95 milliárd rubelt, azaz mintegy 649 milliárd forintot.

A korábbi kormányzati bejelentések alapján szintén az eladási listára kerül az állami légitársaság, az Aeroflot, a Szberbank, a Szovkomflot és a Rosznyeft olajóriás is.

privatizáció rusnano Orosz Rosznyeft VTB aranyrészvény
Kapcsolódó cikkek