Magyar gazdaság

Elemzők: Az MNB a frankhitelek miatt nem kockáztat

A londoni elemzői közösség egyöntetű előrejelzései szerint a magyar jegybank monetáris tanácsa kedden változatlanul hagyja a 6,00 százalékos alapkamatot.

A legtöbb citybeli elemző a külső kockázati tényezők miatt kizárja a belátható időn belüli kamatcsökkentést, ám londoni vélemények szerint a legutóbbi inflációs adatok nyomán a kamatemelés is lekerült a napirendről.

Az egyik legnagyobb londoni makrogazdasági előrejelző ház, a 4cast felzárkózó piaci elemzőinek prognózisa szerint bár a magyarországi két egymást követő hónapban is jelentősen elmaradt a várakozástól, az MNB ezzel együtt sem tud "egyhamar" kamatcsökkentést végrehajtani. Egyértelmű ugyanis, hogy a lefelé ható inflációs sokkot kizárólag a feldolgozatlan élelmiszerek okozták - ebben valószínűleg a súlyos megbetegedéseket okozó nyugat-európai kólifertőzéseknek elsődleges szerepük volt -, miközben a maginflációs szintű nyomás még erősödött is.

A 4cast elemzői szerint emellett a mind erősebb kockázatkerülési hajlam is egyre inkább olyan tényezővé válik, amelyet az MNB-nek figyelembe kell vennie, és ezért "rendkívül óvatosan" kell eljárnia. A forint továbbra is kulcsfontosságú befolyásoló tényezője az inflációs pályának, emellett a kormánykötvényekben meglévő erőteljes külföldi befektetői pozíciók is jelentős hangsúlyt adnak az "óvatosság" szónak - fogalmaztak a 4cast elemzői. A ház mindezek alapján azt várja, hogy az MNB "hosszabb ideig" semleges alapállású marad.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői is azt jósolták előrejelzésükben, hogy az MNB nem fogja megkockáztatni a forint gyengítését egy kamatcsökkentéssel, tekintettel az euróövezeti bizonytalanságra és a közép-európai fizetőeszközök ebből eredő kilengési hajlamára. A GS londoni elemzői szerint tényező az is, hogy a magyar háztartások pénzügyi mérlege "nagyon érzékeny" a forint esetleges gyengülésére.

A pénzügyi stabilitási megfontolások így minden valószínűség szerint dominálni fognak más tényezőkkel, különösen az inflációs fejleményekkel szemben, még a teljes kosárra számolt infláció meglepően alacsony üteme és a gyenge belső fogyasztás ellenére is - vélekedtek a Goldman Sachs szakértői.

A ház londoni elemzői azonban közölték azt is, hogy "ellentéteket" látnak "felbukkanni" a monetáris tanácson belül, ami szerintük azt tükrözi, hogy a testület egyes tagjai pénzügypolitikai enyhítést pártolnának a belső fogyasztás ösztönzése végett.

Mint arra a júniusi kamatdöntés körülményeit bemutató cikkünkben rámutattunk, a Monetáris Tanács tagjai több ponton nem értettek egyet: ilyen volt az infláció horgonyzottsága, valamint a későbbi kamatpálya.

A GS szerint ez az ellentét "valószínűleg mélyülni fog", ha az infláció tovább lassul, vagy ha gyengül a növekedés. Ilyen körülmények esetén a monetáris tanács "eljátszhat a pénzügypolitikai enyhítés gondolatával" - vélekedtek a Goldman Sachs elemzői, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy egyelőre nem várnak kamatmódosítást az MNB részéről.

Felvetették a monetáris tanácson belüli eltérő nézetek lehetőségét a keddi kamatdöntő ülés előtti előrejelzésükben az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni felzárkózó piaci szakértői is, akik szerint a döntést követő sajtótájékoztatót "szoros figyelemmel" kíséri majd a piac annak felmérése végett, hogy "mennyire egységes" a monetáris tanács hét tagja. Az RBC londoni elemzői szerint "vannak ugyanis olyan spekulációk", hogy a négy külső tag esetleg korábban szeretne kamatcsökkentést, mint a testület három állandó tagja.

A ház elemzői szerint azonban - jóllehet a magyar gazdaságban zajló belső folyamatok alapján "lassan esedékessé válhatna" egy kamatcsökkentés - a külső tényezők ennek lehetőségét egyelőre kizárják.

A legutóbbi inflációs adatok nyomán most már azok a citybeli házak sem jósolnak MNB-szigorítást az idei év végéig, amelyek korábban még számoltak az emelés lehetőségével.

Ezek közé tartozik a JP Morgan, amelynek londoni felzárkózó piaci elemzői előrejelzésükben közölték: jelenlegi prognózisuk az, hogy az MNB alapkamata 2011 végéig változatlan marad.

A JP Morgan szakértői is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a legutóbbi "meglepően alacsony" inflációs számokat kizárólag az élelmiszerárak meredek csökkenése eredményezte, a maginfláció viszont gyorsult, és a szolgáltatási versenyszektorban is nőttek valamelyest a fogyasztói árak.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az élelmiszer-ársokk enyhülésével javultak a rövid távú magyarországi inflációs kilátások, a ház azonban változatlanul valamivel a 3 százalékos célszint felett valószínűsíti még a jövő évi inflációt is. A cég londoni elemzőinek előrejelzése szerint 2012-ben 3,5 százalék lesz az átlagos infláció Magyarországon.

A JP Morgan szakértői szerint a magyar gazdaságban zajló belső folyamatok - köztük a svájci frank drágulása által is gyengített fogyasztói kereslet, valamint a gyenge hitelkiáramlás - kamatcsökkentést is indokolhatnának, de a cég szerint a pénzügyi stabilitási aggályok megnehezítik az MNB számára a pénzügypolitikai enyhítést. Mindezek alapján a JP Morgan alapeseti előrejelzése az, hogy az MNB-alapkamat az idei év végéig nem módosul.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői prognózisukban kiemelték, hogy a térségben a magyar jegybank reálkamata a legmagasabb. Emellett a német feldolgozószektor legutóbbi beszerzőmenedzser-indexén belül az új megrendelések részindexe csökkent, és ez "különösképpen veszélyezteti" az "egyoldalú" - vagyis exportfüggő - magyar gazdasági kilábalást.

Tekintettel azonban a svájci frankban denominált jelzáloghitelek problémájára, és arra, hogy ebből eredően a forintot stabilan kell tartani, "valószínűtlen", hogy az MNB "egyhamar megkockáztatna egy kamatcsökkentést" - vélekedtek a Barclays Capital londoni elemzői, akik szerint az MNB alapkamata 2011 végéig nem változik.

alapkamat forint infláció MNB árfolyam kamat jegybank frankhitelek
Kapcsolódó cikkek