Magyar gazdaság

Megcsonkított lovak versenyére hajaz a globális gazdaság

A bizonytalanság és heves mozgások sokkal inkább norma lesz, mint kivétel - jelenti az online kereskedésre és befektetésre szakosodott Saxo Bank 2011 harmadik negyedévére vonatkozó gazdasági kitekintőjében. Az év második fele kimondottan volatilis lesz és a bizonytalanság csaknem akkora, mint a pénzügyi válság során.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jegybankok világszerte folytatják majd a monetáris ösztönzést. Ez elhanyagolhatóan magasabb gazdasági növekedéssel jár majd, ám emeli a fiskális politikára nehezedő terhet és a strukturális változtatások szükségességét.

Bármely hosszú távú megoldás szülessen is, annak előre tekintőnek kell lennie és tartalmaznia kell egy tervet arra, hogy lehet kihúzni Európát a lassú mocsarából. Egy időnyerésen alapuló megoldás viszont csak közelebb hozza a teljes erejével tomboló Válság 2.0-hoz.

A Saxo szerint ezt figyelembe véve három fő témát lehet azonosítani:

1. Az EU és az Egyesült Államok adósságának kérdésében lejárt az idő és döntésekre van szükség.

2. Ázsia/Kína gazdasági növekedésének lassulása az elleni ádáz küzdelem folytán.

3. Megoldást kell találni a növekvő társadalmi feszültségekre - máskülönben nem csak elveszik a fiatal generáció, hanem kudarcot elveszhet a fenntartható növekedés, béke és jólét alapját képező összetartozás érzése.

A kilátások kapcsán Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza elmondta: „A pénzügyi válság a politikusok és szabályozó szervek elszalasztott lehetősége volt. Csupán a nagy vészhelyzetekben van meg ugyanis a szükséges konszenzus a változáshoz. A világ vezetői azonban inkább úgy döntöttek, adósságot adósságra halmozva egész egyszerűen átemelik a kockázatokat a pénzügyi szektorból az államiba. Szinte napra pontosan két év múltán ezek a gazdasági hibák egymásra halmozódva oda vezettek, hogy szinte semmi kézzelfogható fejlődés nem látszik a hosszú távú növekedés szempontjából kulcsfontosságú ingatlan-, illetve terén.”

„A madridi, athéni, lisszaboni és a MENA (közel-keleti és észak-afrikai) tüntetések rávilágítanak arra, hogy valamit tenni kell a szükséges szerkezeti változások és a foganatosított gazdaságpolitikai intézkedések összehangolása érdekében. A világ előrelépése szempontjából egy, a növekedésre és munkahelyteremtésre vonatkozó tervre van szükség és nem a problémák folyamatos halogatására. 2011 második fele volatilis lesz és az egyetlen dolog amit garantálni tudunk, hogy a bizonytalanság és a heves mozgás sokkal inkább norma lesz, semmint kivétel” – emelte ki Steen Jakobsen.

Piaci kommentár és gazdasági előrejelzés

A Saxo Bank stratégiai csapata arra számít, hogy 2011 harmadik negyedévében a jegybankok világszerte folytatják majd a monetáris ösztönzést. Ez elhanyagolhatóan magasabb gazdasági növekedéssel jár majd, ám emeli a fiskális politikára nehezedő terhet és a strukturális változtatások szükségességét.

A bank szerint a második negyedév végén sorra napvilágot látó, vártnál rosszabb gazdasági adatok kockázatkerülésre sarkallták a piacokat. A bizonytalanság a tetőfokára hágott, de a fundamentális kilátásokat tekintve az elemzők véleménye nem változott a második negyedéves kitekintő óta.

Deviza- ás részvénypiaci előrejelzés

A legnagyobb gazdaságok előtt álló jó néhány negyedévet a Saxo Bank gárdája egy olyan lóversenyhez hasonlítja, amelyben a lovakat mind megcsonkolták vagy megbetegítették. A nyertes megtippelése leginkább abban áll, hogy azt kell kitalálni, melyik bírja ki összecsuklás nélkül, mielőtt áthaladna a célvonalon.

Az amerikai gazdaság dél felé tart, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek pedig tartania kell magát a monetáris lazítást szolgáló programjának (QE2) második negyedév végi kifuttatására tett ígéretének. Az eurózóna perifériaállamai vérző sebként további mentőcsomagokra szorulnak, Japán gazdaságát alaposan megtépázta a cunamival kombinált földrengés, Kínát pedig az elszálló infláció és az ingatlanpiaci lufi veszélyezteti.

A részvények mámoros szárnyalása után az elmúlt három hónapban hasogató fejfájással járó másnaposságba csapott át. Erre a Japán katasztrófa után a csalódást keltő gazdasági adatok sora szolgáltatott okot. Ezek az események rontottak ugyan a rövid távú kilátásokat illetően, ám a felfelé tartó trend továbbra is él.

Bár a Saxo szakértői szerint a részvények még mindig csábítóak árazási szintje, így továbbra is optimisták ezen eszközosztályt illetően. A pénzintézet elemzői szerint a részvénypiacok a köd szertefoszlásával a gazdasági növekedés második félévben esedékes gyorsulásával karöltve emelkedhetnek majd tovább.

Árupiaci előrejelzés

Az olajpiaci szereplők szorosan követhetik majd a világgazdasági fejleményeket, főleg azután, hogy az OPEC tagok legutóbbi ülésén nem volt képesek egyezségre jutni egy esetleges második félévi kínálati beszűkülés kezeléséről. A szavazásnál két táborra szakadtak a tagállamok, azokra akiknek van fölös kapacitásuk és akiknek nincs.  A politikai nézetkülönbségeket leszámítva, Szaúd-Arábia a kitermelési kvóták növelését akarta elérni az őszre várható napi 2 millió hordós kínálati deficitre tekintettel.

A másik csoport – élükön a kitermelési kapacitását már eleve csúcsra járató Iránnal, amelynek amúgy is a magas olajár áll érdekében – viszont azzal érvelt, hogy az amerikai és egyéb fejlett gazdaságok lassulása folytán a kereslet is lanyhulni fog.
 
Kamatkörnyezet

Immár a piaci árazás alapján is beigazolódni látszik a Saxo Bank azon korábbi állítása, hogy a Fed bőven 2012 második félévéig, vagy akár 2013-ig tartani fogja a nulla közeli irányadó kamatlábát. A Saxo szakemberei szerint a likviditáspumpa harmadik köre (QE3) továbbra is egy lehetséges forgatókönyv 2011 negyedik, vagy 2012 első negyedévében. Erre is inkább a korábbi időpontban látnak nagyobb esélyt, főleg a részvénypiacok esetleges drámai zuhanása esetén.

részvény QE2 deviza kockázatok növekedés qe3 olaj eurózóna euró befektetés gazdaság árupiac elemzés
Kapcsolódó cikkek