Magyar gazdaság

Milliókat lehetne spórolni az idős munkavállalókon

Évi egymilliót is megspórolhat 50 évnél idősebb alkalmazottanként a munkáltató a tervek szerint

Mintegy 60 milliárd forint jut a hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésének és képzésének támogatására az elkövetkező négy évben. A programra pályázó vállalkozások jelentős előnyre tehetnek szert a bérköltségek mérséklődésével.

Mintegy 70 ezer embert érintő, a hátrányos helyzetűek elhelyezkedését célzó programról döntött a kormány múlt héten – jelentette be tegnap Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára kijelentette: a TÁMOP 1.1.2 célcsoportját a pályakezdők, az alacsony iskolai végzettségűek, az elavult szakképzettséggel rendelkezők, a gyesről vagy gyedről visszatérők, a bérpótló juttatásban részesülők, a tartósan munkanélküliek és az ötven év feletti álláskeresők alkotják. Az ötven évnél idősebbekre a program kiemelt figyelmet fordít, részükre a programon belül 17 milliárd forint áll elkülönítve, ebből az államtitkár megfogalmazása szerint 17 ezer fő elhelyezkedését kívánják megoldani. Czomba Sándor elmondta: erre már csak azért is szükség van, mert az álláskeresők 21 százalékát alkotja ez a korcsoport.

Ennek érdekében, ha a munkáltató 50 év feletti dolgozót vesz fel egy évre, akkor több mint egymillió forintnyi terhet spórolhat meg magának. A program keretében az első négy hónapban a dolgozó bérének és járulékainak 100 százalékát, a második négy hónapban 50 százalékát, a harmadik négy hónapban a járulékok 100 százalékát kapja meg a munkáltató támogatásként, legfeljebb a kétszereséig terjedő összegig. Ha a munkaadó csak 9 hónapra szeretné alkalmazni a dolgozót, akkor arányosan 3-3 hónapra jár ez az összeg. Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben a támogatást igénybe vevő munkáltatónak nincs továbbfoglalkoztatási kötelezettsége. Egy már idén januártól élő program keretében ha egy vállalkozás a munkaügyi központon keresztül talál munkavállalót, akkor az állam nyolc hónapig a dolgozó bruttó bérének és járulékainak 70 százalékát fizeti, ezért pedig négyhavi továbbfoglalkoztatást vár el a munkáltatótól.

A munkaügyi központok koordinálásával és az Országos Roma Önkormányzattal együttműködésben lezajló programra már ma is lehet pályázni, az államtitkár elmondása szerint a központ alkalmazottai már felkészültek az igények fogadására. A program célja szerint a bevonni kívánt 70 ezer fő közül 35 ezren az elhelyezkedésüket segítő képzésben is részt vesznek. Az érintettek legalább 15 százaléka, csaknem 12 ezer fő roma származású kedvezményezett lesz. Az államtitkár elmondása szerint a program minimális célja az, hogy 20 ezer fő tartós elhelyezkedését szolgálja, vagyis ennyien legyenek azok, akik a program befejeződése után 180 nappal is dolgoznak. A program nem csak a munkaadókat támogatja, az álláskeresők is kaphatnak támogatást a vállalkozóvá váláshoz, a munkába járáshoz és képzésekben vehetnek részt.

Szociális földprogram: nem kérnek önrészt

Augusztus 5-ig lehet pályázni az idén 300 millió forintból gazdálkodó szociális földprogramra, amelynek keretében vetőmagot, gépet, vegyszereket és egyéb tárgyi segítséget biztosítanak az önkormányzati földeket megművelni hajlandóknak. A közfoglalkoztatás keretében a programot az állam további 1,1 milliárd forinttal egészíti ki, a részt vevő önkormányzatoknak pedig önrészt nem kell biztosítaniuk, csak földjeiket kell felajánlaniuk és a szervezést intézni.


közmunka munkáltató munkaerő munkaügyi központ
Kapcsolódó cikkek