Magyar gazdaság

Óriási jövedelemkiesés - Németországban sem minden tökéletes

Komoly bevételkiesés sújtotta a legalacsonyabb jövedelmi csoportokban foglalkoztatottakat 2000 és 2010 között, a gazdasági növekedés ellenére reálveszteségeik 16 és 22 százalék között mozogtak - idézte a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) felmérését keddi számában a Berliner Zeitung című napilap.

Az összes foglalkoztatott körében átlagosan 2,5 százalék volt a nettó reálbércsökkenés, míg a legmagasabb jövedelmi csoport szűk egy százalékos növekedést könyvelhetett el.

Bár a gazdaság az ezredforduló óta rendes ütemben növekedett, a legtöbb munkában álló ebből nem sokat érzett pénztárcáján - mondta Markus Grabka, a DIW kutatója az újságnak.

Eközben a wiesbadeni statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozott adataiból kiderül, hogy 2010-ben a 322 ezer új munkahelyből 182 ezret (57 százalék) kölcsönzött munkaerővel töltöttek be. Az új állások 75 százalékát atipikus foglalkoztatási formák (például kölcsönmunka, részmunkaidő) tették ki. 2010-ben 7,84 millióan dolgoztak ilyen módon Németországban, ahol a bérből és fizetésből élők száma 30,9 millió.

A kölcsönmunkások száma (742 ezer fő) egyébként új rekordot döntött 2010-ben. 2009-ben főként ők voltak azok, akik a válság következtében elvesztették állásukat, de 2010-re helyrebillent az egyensúly, és többen dolgoztak kölcsönzött munkaerőként, mint a válság előtti 2008-as esztendőben.

Németország munkás kölcsönzött munkaerő diw grabka jövedelemkiesés
Kapcsolódó cikkek