Magyar gazdaság

Elővarázsolja a nyulat a kalapból? - A Fed elnökén a világ szeme

Ben Bernanke ma Jackson Hole-ban tart beszédet az amerikai gazdaság helyzetéről. A piac arra kíváncsi, beindítja-e ismét a pénznyomdát az amerikai jegybank.

Ben Bernanke nem szolgált kellemes meglepetéssel a piacok számára. A Fed elnöke semmilyen célzást nem tett arra, hogy újrakezdenék a pénznyomtatást, mindössze megismételte a korábbi nyilatkozatait, miszerint a Fednek az eszközök széles tárháza áll rendelkezésére a stabilitás érdekében.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint Bernanke csalódást keltett a befektetőkben, annak ellenére, hogy elismerte: az amerikai gazdaság növekedése gyengébb a vártnál, az adósságplafonnal kapcsolatos politikai viták pedig gyengítették a bizalmat. A Fed elnöke hangsúlyozta, hogy a Kongresszusnak hosszú távú megoldást kell találnia az államadósság szintjének meghatározására, emellett a rövid távú fiskális stimulus szükségességét is kiemelte. Mint mondta, komoly kihívást jelent a költségvetés megalkotásának folyamatának megreformálása.

Az Egyesült Államok gazdasága a lassulás jeleit mutatja, a növekedés kifulladni látszik. Egyre növekszik annak az esélye annak, hogy a gazdaság újabb recesszióba süllyed. A vérszegény kilábalást támasztja alá, hogy az USA növekedése mindössze 1 százalékos a második negyedévben, amely 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előzetes adatnál.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága ebben a hónapban a kamatdöntést követően hangsúlyozta, hogy a a vártnál alacsonyabb szinten várható. A Fed az eszközök széles tárházát kész bevetni, hogy segíteni a növekedés helyreállását. Az augusztusi kamatdöntést követő közleményükben szokatlan módon kijelentették: 2013 középig nem emelnek a 0-0,25 százalékos rekord alacsony kamatszinten.

Úgy tűnt, a Fed akkor még nem látta olyan súlyosnak a helyzetet, hogy a mennyiségi könnyítés harmadik körét is bejelentse, és a Reuters a beszéd előtt azt írta, hogy Ben Bernanke elnök nem most fogja elővarázsolni a nyulat a kalapból.

A legutóbbi (második) lazítási program, melynek során a Fed 600 milliárd dollár értékben vásárolt értékpapírokat, csak két hónappal ezelőtt ért véget, és nem igazán tudta fellendíteni a növekedést. A programot egyúttal heves kritikák is érték, nem csak Amerikában, hanem a külföldi hitelezők részéről is, akiktől nagymértékben függ az ország.

Mivel azonban a költségvetési politika, Washington teketóriázása miatt gyakorlatilag irányíthatatlanná vált, így a Fed sem engedheti meg magának, hogy tétlenül nézi, ahogy a gazdaság tovább merül a mocsárban. A további kötvényvásárlással kapcsolatos döntés során, Bernanke csapatának nem szabad megfeledkeznie egy másik fontos tényezőről, mégpedig az inflációról.

Az FXPro szerint a legutóbbi mennyiségi lazítás előtt a Fed részben azzal indokolta döntését, hogy a kötvényvásárlásra azért volt szükség, hogy ezzel akadályozzák meg a fenyegető deflációt. A maginfláció (teljes mínusz energia és élelmiszer) jelenleg nem sokkal 2 százalék alatt mozog és fokozatosan növekszik, úgy tűnik tehát, hogy a legutóbbi lazítás valóban hozzájárulhatott a defláció elkerüléséhez.

Piaci reakció

Az euró/dollár árfolyam 1,444-es szintről 1,44-ig süllyedt Bernanke szavaira. A közös európai deviza a frankkal szemben 1,147-ről 1,142-re esett.

A piac mérsékelt csalódással fogadta, hogy a Fed elnöke nem jelentett be újabb monetáris lazítást, amelynek lehetőségét szeptemberben vizsgálja meg a jegybank.

Bernenke szavai a forint árfolyamát is elérték: az euróval szemben 272,5-ről 273,5-ig gyengült a hazai deviza. A forint euróval szembeni esése, illetve az euró frankkal szembeni leértékelődése oda vezetett, hogy az alpesi deviza forintjegyzése 238 alatti árfolyamról 239 fölé került.

A volatilitást, illetve a félelmet mérő VIX index 10 százalékkal emelkedett 43,8 pontra. A Standard & Poor’s 500 index 1,5 százalékos esést mutat. A Stoxx Europe 600 index 24, míg a német DAX 2,5 százalékos leértékelődést mutat.

A piacok eséséhez az is hozzájárult, hogy az Egyesült Államok második negyedéves GDP-adatának felülvizsgálata csalódást okozott: a korábbi 1,3 százalékos bővülést 1 százalékra módosították.

mennyiségi könnyítés monetáris Bernanke elnök Fed
Kapcsolódó cikkek