Magyar gazdaság

NGM: A kormány módosítja előrejelzését

A kormány felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését szeptemberben, a második negyedévi részletes GDP-adatok megjelenése után - mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára kedden a Reuters hírügynökségnek.

Az új makrogazdasági előrejelzés a 2012-es költségvetési tervezet része lesz, és tartalmazhat változásokat a korábbi prognózishoz képest - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy az adóbevételek alakulására vonatkozó előrejelzést is az újratervezett makropályához kell majd igazítani.

Magyarország gazdasági növekedése, amely lassult a második negyedévben, nem veszélyezteti a kormányzat költségvetési hiánycélját az idei évben – közölte a gazdasági minisztérium a Bloomberg hírügynökséggel.

A kormányzat igénybe veheti a költségvetés „Stabilitási Alapját”, hogy áthidalja a 90 milliárd forintra becsült „negatív hatást”, amely az előrejelzésnél alacsonyabb növekedésből fakad – közölte a minisztérium.

A lassabb növekedést „elsősorban” külső tényezők okozzák, amelyek csökkentik a keresletet az ország exportjára és károsak az ipari termelésre – tették hozzá. Az erős svájci frank is a növekedés ellen hat, mert növekednek a külföldi devizában eladósodott hitelesek havi terhei és visszaveti a belföldi keresletet.

kármán andrás Nemzetgazdasági Minisztérium előrejelzés
Kapcsolódó cikkek