Magyar gazdaság

Tállai: Jöhet a füstadó - Államosítanák az általános iskolákat és kórházakat

Az általános iskolákat és a kórházakat államosítaná a kormány, az önkormányzatok kezelésében az óvodák és az egészségügyi alapellátó szervek maradnának, a járóbeteg-ellátás pedig abban az esetben, ha az adott intézmény nem integrált kórházzal – hangzott el az önkormányzatiság átalakításáról szóló sajtótájékoztatón.

Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár mai tájékoztatóján elmondta: a kormány jelenlegi tervei szerint a gyerekek szociális ellátását is átvenné az állam, csakúgy, mint a kórházakat és általános iskolákat. Az elképzelés szerint az önkormányzatok kezében a kórházzal nem integrált járóbeteg-ellátó rendelők, valamint az idősek és elesettek marad.

Átalakul az önkormányzatiság is: ugyan minden településen választanak polgármestert, polgármesteri hivatalt azonban nem tartanak fent a legkisebb településeken. A polgármesteri hivatalok munkáját a mai körjegyzőségek mintájára szervezheti át úgy, hogy hét-nyolc falura jut egy integrált hivatal. Az átalakításhoz a kormány elektronikus ügyintézési rendszert vezetne be.

A jövőben az önkormányzatok nagyobb szabadságot kapnának adók kivetésére, feltéve, hogy az adott adótípust az állam nem vetette-e ki előzőleg. Ez azt jelenti, hogy ha a közösség elfogadja, akár füstadót is bevezethetnek majd a falvak.

A tervek szerint a megyei jogú városok statusa teljesen megszűnne és helyüket a járási központok vennék át. ezeket egyrészt a járási kormányhivatalokba a kormány által kinevezett tisztségviselők, másrészt a járási központok polgármesterei irányítanák. Átalakulna a polgármesterek jogköre is: a jegyző ezentúl nem a hivatal, hanem az ő alkalmazottjuk lenn, így felvétele és eltávolítása is könnyebbé válhat. Emellett a polgármesterek határozatot hozhatnak, amennyiben a testület kétszer egymást követően határozatképtelen és amennyiben erre előzetesen felhatalmazást adott a testület a polgármesternek.

2013-tól feladat alapú finanszírozást vezetnének be az önkormányzatoknál is szigorúbbá válna a hitelfelvétel engedélyezési is, az önkormányzatok csak akkor adósodhatnának el, ha a terheit a későbbiekben vállalni tudják. Tállai András kiemelte: mindezek csak javaslatok, a részletes, végső szabályozás kidolgozása még hátravan, csakúgy, mint Budapest helyzetének megvitatása.

államosít polgármester önkormányzat iskola kórház
Kapcsolódó cikkek