Magyar gazdaság

Újabb eurózóna tagok várnak garanciát Görögországtól

Miután Finnország biztosítékot kért Görögországtól a második mentőcsomagért, Ausztria azonnal felemelte a szavát: úgy vélik, minden uniós tagállamot egyenlő módon kellene kezelni, s ne legyenek külön megállapodások.

Ahogy arról már beszámoltunk, garanciát kérnek Görögországtól a finnek a második mentőcsomagért cserébe. Az északi ország ugyanis csak ennek fejében hajlandó részt venni az óriási államadóssággal sújtott ország kimentésében. A két ország pénzügyminiszterének megállapodása szerint a dél-európai ország készpénzt fizet Finnországnak azért, hogy az északiak beszálljanak a második görög mentőcsomagba. Ha pedig Görögország teljes mértékben visszafizeti a hitelt, akkor a finnek visszafizetik az összeget.

Ausztria képviselői ugyan nem tartanak igényt hasonló garanciavállalásra, de ha már Finnország megállapodott erről a görögökkel, akkor a többi eurózóna államra is érvényesnek kell lennie – közölte az osztrák pénzügyminisztérium.

A kormány most arra vár, hogy a következő uniós ülésen megismerjék az görög-finn egyezség részleteit. Az azonban egyértelmű, hogy Finnország esetében sem lehet kivételt tenni.

A Helsingin Sanomat finn napilap szerint nem csak Ausztria, hanem Szlovákia, Szlovénia és Hollandia szintén biztosítékokat várna a görög kormánytól. Ám míg az észak-európai ország készpénzt kapott, a többiek más vagyonelemmel, szigetekkel, vállalatokkal „is beérnék”. Ez a lépés azonban hátráltatná a görög államadósság-csökkentés egyik mérföldkövének számító privatizációt.

A Dow Jones görög kormányzati forrásokra hivatkozva csütörtökön kora este azt jelentette: Görögország más euróövezeti tagállammal nem tárgyal a finnhez hasonló megoldásról. Ha ilyen tárgyalásokra sor kerülne, akkor az az egész második hitelprogram végét jelentené.

A Görögországnak nyújtott második hitelcsomagról másfél hónapja egyeztek meg az uniós vezetők. A mintegy 109 milliárd eurós hitelcsomagot az európai stabilitási alapból, az EFSF-ből fizetik.  Finnország részvétele az EFSF alapban ugyan csekély, ötmilliós lakosságával mindössze 1,7 százalék. Az északiak részvétele az AAA-s adóskockázati besorolásuk miatt fontos, mivel a 17 euróövezeti állam közül csak öt ország rendelkezik a legjobb minősítéssel. Minél több, az EFSF-ben részesedő ország besorolása AAA, annál valószínűbb, hogy az alap által nyújtott kölcsön is megkapja ezt a minősítést.

Az említett euróövezeti országok közül Ausztria és Hollandia adóskockázati besorolása AAA, Szlovákia A+, Szlovénia AA-s besosolást kapott.

besorolás mentőcsomag készpénz Finnország biztosíték eurózóna vagyonelem Görögország
Kapcsolódó cikkek