Magyar gazdaság

Végre egy jó makrogazdasági adat

Az export és az import forintértéke is meghaladta a gazdasági világválság előtti szintet 2011 januárja és májusa között. Az év első öt hónapjában közel 883 milliárd forintos (3,3 milliárd euró) rekordtöbblet - 259 milliárd forinttal több, mint 2010 azonos időszakában - keletkezett a külkereskedelmi termékforgalomban.

A külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 16, a behozatalé 14 százalékkal haladta meg az előző évi szintet a vizsgált időszakban. 
A részletes májusi adatok szerint az előzetesen közöltnél nagyobb mértékben, 19,4 százalékkal, 6814 millió euróra nőtt az értéke, míg az importé 14,7 százalékkal, 6083 millió euróra, így az aktívum 730 millió eurót ért el. Az export ismét gyorsuló bővülésének köszönhetően a kivitel növekedési többlete (4,7 százalékpont) 2010 januárja óta csak idén februárban volt magasabb a májusinál.

A májusi országbontásos adatok az előző hónapok tendenciájának folytatódását mutatják: a dinamikus exportbővülésnek köszönhetően az ázsiai országokkal szembeni deficitünk 475 millió euróval csökkent. Az új EU-tagállamokkal (EU-11) szembeni többletünk (383 millió euró) gyakorlatilag megegyezik a 2010. májusival, míg a régi EU-tagállamokkal (EU-15) szembeni többletünk (431 millió euró) jelentősen csökkent.  Kínával és a Dél-Koreával szembeni javult, Oroszországgal és az Egyesült Királysággal viszont romlott az egyenleg.

A forgalom áruszerkezetét tekintve a legfontosabb májusi fejlemény a gépek, szállítóeszközök termékcsoport többletének 335 millió eurós bővülése, amely így 1,1 milliárd eurót ért el. Kiemelendő az általános rendeltetésű ipari gép és a közúti jármű kivitelének, behozatalának, illetve többletének dinamikus bővülése. A feldolgozott termékek árufőcsoport, azon belül a gyógyszerek egyenlegjavulása is megfigyelhető volt. Az energiahordozók deficitje ugyanakkor az importárak növekedése miatt májusban is jelentősen nőtt.

A 12 havi gördülő egyenleg májussal bezárólag 6,5 milliárd eurós aktívumot mutatott, ami minden eddiginél kedvezőbb érték. Az év hátralévő részében az egyenleg további javulása várható, így az éves többlet várhatóan jelentősen nagyobb lesz a tavalyinál.

gépipar import termékfogalom export külkereskedelem feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek