Magyar gazdaság

A BME-n az első IPv6 oktatólabor

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) hozták létre az első hazai labort az új generációs internetprotokoll, azaz az IPv6 oktatására. A központ hálózati és kommunikációs berendezéseit a Cisco adományozta az intézménynek.

A világhálón a generációváltást az internethasználat és az internetalapú technológiák terjedése indokolja, emiatt egyre szűkül a még kiosztható IP-címek köre. A különböző technológiák összefonódása és az internetre kapcsolódó eszközök számának növekedése is újabb címek kiosztását teszi szükségessé. Becslések szerint 2020-ban már mintegy 50 milliárd eszköz kapcsolódik az internethez, és ezek mindegyike egy vagy több IP-címet használ majd. 2008 óta az internethez csatlakozó eszközök száma meghaladja a föld lakosainak számát, és az arány 2020-ra várhatóan 1:6 lesz. Az IPv6 címtartománya a jelenlegi IPv4-gyel összevetve óriási ugrást jelent.

A most átadott laborban az egyetemi oktatók, hallgatók, kormányzati szakértők és távközlési szakemberek a helyszínen vagy akár virtuális hozzáférésen keresztül is részt vehetnek az IPv6 bevezetésével kapcsolatos képzéseken. Az eseményen Papp István, a Cisco európai régiójának kormányzati üzletág-igazgatója kiemelte: az IPv6 bevezetése ma már nem opció, és a gazdaság szereplőinek ezzel szembe kell nézniük.

Nemcsak egy új protokoll bevezetését jelenti, de számos új technológiának is utat nyit – legyen szó gép-gép kommunikációról, mobilitásról vagy az intelligens eszközökről. Hozzátette: a BellResearch jelentése szerint Magyarországon jelenleg több mint 92 ezer olyan vállalkozás van, amely saját hálózattal rendelkezik, azaz nálunk is igen széles azok köre, akiket érinthet az IPv6 rendszer megjelenése.

BME internet protokoll IPv6 távközlés
Kapcsolódó cikkek