Magyar gazdaság

Elemző: Iszonyatos hatása lehetne a forintra a Fidesz tervének

Lázárt János ma elmondta, kötött árfolyamú végtörlesztést tennének lehetővé a devizaalapú jelzáloghitelesek számára. Ez a jelenlegi árfolyamnál jóval kedvezőbb szinteken valósulhatna meg. A frakcióvezető szerint minden terhet a bankoknak kellene viselni. Ez neve elhallgatását kérő közgazdász a Világgazdaság Online-nak elmondta, hogy a javaslat irracionális, befagyhatna a bankrendszer és a külföldi tulajdonú bankok kivonulhatnának. A forintra gyakorolt hatás „iszonyatos” lehetne.

A Fidesz frakcióülésén az a döntés született, hogy kötött árfolyamú, egyösszegű végtörlesztés lesz a devizahiteleseknek. Az eurót 250, a svájci frankot 180 forinton rögzítenék végtörlesztés esetén. Mint Lázár János mondta, így akarnak segíteni 2-300 ezer embernek. Minden ebből adódó pénzügyi terhet a bankok viselnek - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője.

Egyrészt teljesen bizonytalanok a várható hatások; a javaslat„irracionalitása” miatt is nehéz megbecsülni a következményeket. Azt sem tudni, hány hitelest és milyen feltételekkel vonnának be a rendszerbe – mondta egy név nélkül nyilatkozó közgazdász a Világgazdaság Online-nak.

Ha a terv megvalósul, az biztos, hogy a „bankrendszer befagyna”, és a „külföldi tulajdonú bankok többet egy forintot sem fektetnének be Magyarországra”, hangsúlyozta az elemző. Hagyhatnák, hogy a hitelek „lecsengjenek”, új terméket nem vezetnének be, és hosszabb távon kivonulhatnának – emelte ki.

Lázár kitért arra is, hogy kiterjesztik az árfolyamrögzítés lehetőségét azokra a devizahitelesekre is, akiknek az elmúlt hónapokban mondta fel szerződésüket a bank.

Az elemző elmondta, a kormány feltehetően gazdasági növekedést vár a javaslattól, hisz kommunikációjuk szerint a fogyasztás élénkülése a devizahitelezésből adódó nehézségek miatt maradt el. A közgazdász szerint ez sem valósulna meg, mert nem fogyasztanának többet az emberek. Hosszabb távon, „ahol nincs hitelezés, illetve pénzügyi rendszer, ott növekedés sincs. A háztartások minden mozdítható pénzüket a hitelek visszafizetésére fordítanák, vagyis a rendelkezésre álló jövedelmüket nem fogyasztásra, hanem előtörlesztésre költenék, így rövid távon sem jelenten stimulust a javaslat” – hangsúlyozta. A bankrendszer saját tőkéjének jelentős része megszűnne – tette hozzá.

A forintra gyakorolt hatása a tervnek rendkívül kockázatos, akár „iszonyatos is lehetne”. Ha forintra váltanánk a frankhitelek nagy részét, akkor hirtelen forintgyengülés következne be, és nem látni, hol lenne vége az árfolyam esésének, vélekedett a közgazdász.

Kondrát: 1100 milliárdot is veszíthet a bankszektor

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint minél nagyobb tömegben élnének az adósok a végtörlesztéssel, annál nagyobb lenne a bankok vesztesége, továbbá a devizakereslet gyengítené a forint árfolyamát. Éppen ezért a bejelentésre adott első piaci reakciók - a forint, illetve az OTP árfolyamának gyengülése - véleménye szerint logikus válasz volt, de mivel egyelőre a javaslat részletei nem ismertek, a piac várhatóan várakozó álláspontra helyezkedik.

Kondrát Zsolt is úgy véli, hogy a javaslatot ebben a formában nem lehet megvalósítani. Ha nincs mögé téve semmilyen segítség, akkor az emberek többsége nem fog tudni vele élni, mert valószínűleg nem lesz annyi pénze, hogy az egész hitelt előtörlessze, legfeljebb a magasabb jövedelmű, gazdagabb rétegek tudják ezt megtenni - fejtette ki.

Felvetette: lehet olyan eleme a javaslatnak, hogy például forintban kellene hitelt nyújtaniuk a bankoknak, viszonylag alacsony kamat mellett. Ha azonban ez könnyebbé teszi azt, hogy minél nagyobb tömegek vegyenek részt a programban, akkor annál nagyobbak lesznek a banki veszteségek, és annál nagyobb a forint gyengülésének irányába ható erő. Ezt az elemző szerint úgy lehetne valamennyire ellensúlyozni, ha a jegybank megpróbál közbelépni, például a devizatartalék felhasználásával.

Kondrát Zsolt szerint extrém esetben, ha minden frankhitelt visszafizetnének az emberek, az 1.100 milliárd forint veszteséget jelentene a bankszektornak. Hozzátette, hogy a bankok többsége jelenleg is veszteséges, csak néhány banknak van nyeresége. A további veszteségek miatt a bankok tőkebevonásra kényszerülnének, ami nem jó hír a pénzintézetek számára.

mentőcsomag Lázár János végtörlesztés devizahitelesek előtörlesztés bankok elemzés
Kapcsolódó cikkek