Magyar gazdaság

Máris újabb adókulccsal operál a kormány

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedd este kiadott közleményében azt írja, „munka és családbarát adórendszert vezet be Magyarország”. „Az egykulcsos szja megteremtésének lépései” című közleményben rögtön hangsúlyozza is, hogy 202 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak „átmeneti hozzájárulást” kell fizetni. A minimálbért 92 ezer forintra emelnék.

„A kormány a hazai közteherviselési rendszer felülvizsgálata, a gazdasági szereplők véleményének megismerése, illetve az adózással kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok, tendenciák áttekintése után határozott 2010 tavaszán a személyi jövedelemadó rendszer gyökeres átalakításáról. Az említett átalakítás kapcsán több cél fogalmazódott meg. Ilyen cél volt a személyi jövedelemadózás rendszerének leegyszerűsítése, az arányosság, az egyenlő társadalmi szerepvállalás megteremtése, az adóterhelés csökkentése és az adóbázis szélesítése” – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
 
A minisztérium közleménye leszögezi: „A kormány elkötelezetten támogatja a munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszer létrejöttét.  Ennek megfelelően a lehető legnagyobb mértékben megtisztítja az adórendszert a torzító elemektől. Vagyis egyidejűleg kivezetésre kerül az adójóváírás és a szuperbruttósítás intézménye. A kormány, ahhoz, hogy az adórendszer átalakításának hátrányos hatásait semlegesítse minden lehetséges intézkedést meg fog hozni”.
 
„Első lépésben bérpolitikai eszközeit felhasználva javaslatot fog tenni a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnál (NGTT) a 92.000 forintra, valamint a garantált bérminimum 108.000 forintra történő emelésére” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy továbbá fenntartják a költségvetési szférában jelenleg is működő kompenzációs rendszert, amely eredményeként 2012-ben sem csökkenhet senkinek a havi nettó jövedelme.

Ismeretes, az adóváltoztatások hatására (adójóváírás kivezetése) jelentős béremelésre lesz szükség, hogy jövőre ne csökkenjen az alsó jövedelemsávban lévő egyének jövedelme. A minimálbér emelése (amelyre az adóváltoztatások miatt lesz szükség) jelentős munkaerőpiaci feszültséget okozhat, valamint reálértéken (inflációval korrigálva) csökkenhet a jövedelem.

Az NGM arról is ír, hogy a versenyszférára vonatkozóan 5 százalékos béremelési ajánlást lesz. „A kormány azonban ezekkel az intézkedésekkel még nem tekinti befejezettnek az adórendszer átalakítását. Kiemelten fontosnak tartja, hogy az adórendszer átalakítása során a munka világának valamennyi legálisan munkát vállaló, hátrányosan érintett szereplője ne járhasson rosszul” – teszik hozzá.
 
„A kormány tisztában van azzal, hogy a béremeléseket követően is lehetnek olyan munkavállalók, akik rövidtávon nettó keresetcsökkenést szenvedhetnek el az adórendszer átalakítása miatt. Ezért létrehoz egy olyan célzott kompenzációs rendszert, amely azokat a munkavállalókat segítené, akik ténylegesen alacsony jövedelemmel rendelkeznek, és nem kapnak „jövedelemkiegészítést” a fekete- és szürkegazdaságból. Az érintett munkavállalóknak a Nemzeti és Vámhivatal felé kell igazolniuk a pozícióromlást, valamint nyilatkozni arról, hogy nincsen egyéb, be nem vallott, vagy nem megfelelően bevallott jövedelmük. Ezt követően a juttatja számukra a kompenzációt. A kompenzáció végső összege az éves jövedelem alapján lesz meghatározva, de a munkavállalók előlegben részesülhetnek” – áll a közleményben.
 
„Természetesen a fenti kompenzációs rendszer működéséhez a kormánynak a bevételi erőforrásokat is biztosítania kell, melyet a kormány a személyi jövedelemadó rendszerén belül kíván megtenni. Mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek is jövedelem kiesést okoz, addig az eddigi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetni a havi bruttó 202.000 forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak. Az intézkedés csak az értékhatárt meghaladó részt érinti” – hangsúlyozza a tárca közleménye.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy újabb adókulcsot vezet be a kormány, az átlagbér környékén.
 
Úgy látják, „előre látható időn belül megvalósul az igazi, arányos, egykulcsos adózás, amelynek végül minden munkavállaló élvezheti az előnyeit. Ebben a munkavállalást és családokat támogató új szemléletben a jövedelemszintjétől függetlenül mindenki egyenlő mértékben fog részt vállalni a közterhekből. A kormány ezzel új értelmet ad a társadalmi igazságosság fogalmának”.
 
„A kormány az egészségügy finanszírozási oldalának rendbetételéért javasolja a munkavállalókat terhelő egészségbiztosítási járulék 1% ponttal történő megemelését. Azt a kérdést, hogy ezt a járulékemelést be kell-e vonni az adórendszer átalakítása miatt kompenzációba – és ha igen, milyen mértékben – a kormány a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács egyeztetésein kívánja megvitatni” – zárul a közlemény.

jövedelemadó nav. kompenzáció NGM adó hozzájárulás minimálbér
Kapcsolódó cikkek