Magyar gazdaság

Moszkva: növekvő kockázatok

Az elmúlt időszakban romlottak az orosz gazdaság kilátásai, éppen ezért a Nemzetközi Valutaalap lefelé módosítva előrejelzését az idén már csak 4,3, jövőre pedig 4,1 százalékos növekedést vár.

A tegnap kiadott jelentéshez az utolsó pillanatban fűzött megjegyzések azonban további lefelé mutató kockázatokra hívják fel a figyelmet, amit a gyenge világgazdasági növekedéssel és a mérséklődő nyersolajárakkal indokolnak. Az olajbevételek nélküli költségvetési hiány az idén a korábban vártnál kedvezőbb lehet ugyan, de még így is tetemes, 11 százalékos.

Nem véletlen, hogy az IMF komoly reformokat vár el a választások után felálló új vezetéstől. A parlamenti választásokat december 4-re tűzték ki, az elnökválasztást pedig a jövő év első felében tervezik tartani. Ezen „helycserés támadással” Vlagyimir Putyin egyciklusnyi kormányfői kitérő után ismét indul az elnökségért, és visszahagyja a miniszterelnöki posztot Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnöknek.

Az IMF-jelentés óta azonban olyan fejlemény következett be, amely további kockázatokat vetít előre. Azzal ugyanis, hogy távozott a 11 éve hivatalban lévő, Vlagyimir Putyin emberének számító pénzügyminiszter, megnőtt a kiszámíthatatlanság kockázata – vélik elemzők. A belpolitikai rizikókon túl azért is, mert Alekszej Kudrint tartják az orosz elit egyik legfelkészültebb tagjának.

Mint ahogy a Vedomosztyi orosz lap írja: Kudrin visszafizette Oroszország hatalmas külső adósságait, az energiahordozókból származó bevételekből tartalékalapokat hozott létre, amelyek a gazdaságot a legutóbbi válság idején a Központi Bank tartalékaival együtt megmentették, és nevéhez fűződik a putyini korszak legsikeresebb reformjának tekintett adóreform. Megszüntetett minden valutakorlátozást, és elérte, hogy a költségvetést a jogszabályoknak megfelelően tervezzék és hajtsák végre.

kockázat adóreform IMF olajbevétel Medvegyev Kudrin Putyin
Kapcsolódó cikkek