Magyar gazdaság

Görög hadihajók robbanthatják szét a francia-német együttműködést

Az adóssága terhe alatt küszködő Görögország úgy döntött, nehézségei ellenére néhány francia hadihajót vásárolna, ha már jutányos áron hozzájuthat. A felháborodott németek a mentőcsomagból való finanszírozás leállítását követelik a költekezés terveit látva.

A német Spiegel információi szerint Görögország 2-4 fregattot vásárolna Franciaországtól a közeljövőben, az alku részeként pedig ráérne öt év múlva elkezdeni megfizetni a darabonként mintegy 300 millió eurós vételárat a súlyosan eladósodott ország.

A megállapodást több szinten is támadták Németországban. A görög szerződésért évek óta harcoló ThyssenKrupp egy meg nem nevezett igazgatója a német kormánynak címzett levélben úgy fogalmazott: végső soron a német adófizetők pénzéből finanszírozzák a görög hadihajóvásárlást, miközben a mediterrán ország az Unió és a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorul, hogy ne süllyedjen el nyomasztó adósságának terhe alatt.

"Miközben a német hadihajógyártók nem kapnak egyetlen megrendelést sem, a francia DCNS-t és a görög gyártókat kedvezményekkel életben tartják - végső soron valószínűleg német pénzből" - áll a levélben. A ThyssenKrupp levele szerint az ügylet egyúttal uniós támogatási és közbeszerzési szabályokat is sérthet.

A szociáldemokraták képviselője, Uwe Beckmeyer szerint német munkahelyek kerülnek ezzel veszélybe és felszólította Angela Merkel kancellárt, hogy állítsa le "barátját", Nicholas Sarkozy elnököt. Merkel jobbközép koalíciójának több tagja is bírálta a hadihajók eladását, remélve, hogy a német kormány és a görög gazdaság helyzetével foglalkozó EU-IMF-EKB trojka képviselői is górcső alá veszik az ügyet.

Németország Sarkozy hadihajó Merkel Franciaország Görögország
Kapcsolódó cikkek