Magyar gazdaság

Megalapítják a "nem euró zónát"? - London kissé dühös

Az európai valutaunióban támadt válság politikai fenyegetéssé válik David Cameron brit miniszterelnök számára, noha az országa sohasem vezette be az eurót - írja keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Hétfőn Cameronnak a parlamentben "robbanásveszélyes" lázadást kellett levernie saját képviselői soraiból. Kilépjen-e Nagy-Britannia az Európai Unióból? A konzervatív lázadók azt akarták, hogy e kérdésről népszavazás döntsön. Noha az alsóházban - Cameron reményei szerint - a lehetséges népszavazás ellen szavaztak, a párttársak által kezdeményezett akció mégis figyelmeztető lövés volt - írta a FAZ.

A német lap szerint a britek egyre inkább az euróválság vétlen áldozatainak tartják magukat.  A szigetorszában nő az és a a növekedés pedig minimális. A múlt héten a brit jegybank elnök, Mervyn King az európai kontinenst tette felelőssé a kialakult szükséghelyzetért. "A helyes úton voltunk. De a valutaunióban kialakult zűrzavarok megterhelték a külkereskedelmet, késleltették az élénkülést" – állította King. A valutaunión kívüli országok egyébként az utóbbi időben közelednek egymáshoz és felmerült egy "nem-euró csoport" létrehozásának gondolata is.

Miközben pedig Németország és Franciaország egy európai gazdasági kormánzat létrehozását propagálja, a britek kevesebb Európát akarnak. "A Brüsszelből érkező jelenlegi javaslatok közül több árthat Nagy-Britannia növekedési kilátásainak - figyelmeztetett John Cridland, a brit gyáripari szövetség, a CBI vezérigazgatója. Szerinte a brit bankokat Brüsszelből "indokolatlan szabályozási intézkedésekkel bombázzák". Különösen a spekulánsok elleni pénzügyi tranzakciós tüske a szemében. José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének "a gazdasággal kellene együtt dolgoznia és nem ellene" – fogalmazott a CBI főnöke. Ugyanakkor az Európa-ellenes hangulat közepette nem tartják reálisnak a szakértők London kiválását az EU-ból.

 

 

Mervyn King növekedés eurózóna cameron brit
Kapcsolódó cikkek