Magyar gazdaság

Pénznyomtatás - A Bank of England vezetője sem hisz az eurózónában

A Bank of England kormányzója, Mervyn King elveszítette hitét annak kapcsán, hogy az európai kormányok képesek megoldani a régió szuverén adósságválságát. A központi bank tegnap a legnagyobb stimulust jelentette be a válság legmélyebb időszaka óta. A Bank of England úgy látja, az euróövezeti zűrzavarok „sebezhetőséget” okoznak.

A jegybankárok „nem szavaztak bizalmat az európai tisztségviselőknek” – mondta Richard Barwell, a Royal Bank of Scotland közgazdásza, illetve a BoE korábbi tisztségviselője. A közgazdász szerint két dologról lehet szó: „A vírus már az Egyesült Királyságot is elérte, vagy nem bíznak abban, hogy a problémát rendezni lehet”.

Barwell inkább utóbbit tartja valószínűnek, mivel a központi bank 75 milliárd fonttal bővítette eszközvásárlási programját. Korábban 200 milliárd fontos mennyiségi monetáris könnyítést alkalmazott Anglia jegybankja. A központi bank tegnap rekordalacsony szinten hagyta az irányadó kamatot 0,5 százalékon. A külső környezet minden bizonnyal sötétebb lett – mondta Steven Benn, a GLC fedezeti alap vezető közgazdásza. „A Bank of England merész, de helyes lépést tett” – emelte ki.

„Ez a legsúlyosabb pénzügyi válság, mint 1930 óta láttunk” – mondta Mervyn King. Kate Baker, a BoE korábbi döntéshozója azt mondta, a romló euróövezeti válság és a pénzügyi rendszerben kiújuló kockázatok jelenleg nagyon más képet mutatnak, mint fél évvel ezelőtt.

A bruttó hazai termék csupán 0,1 százalékkal növekedett Nagy Britanniában a második negyedévben, lassabban, mint a korábbi várakozások. Michael Saunders, a Citigroup közgazdásza szerint ha a lefelé mutató kockázatok növekednek az euróövezetben, és átterjednek, akkor sokkal nagyobb eszközvásárlási programot kell bejelenteni.

Az Egyesült Királyságban inkább a gazdaság helyreállását támogatják, mintsem az csökkentését célzó kamatpolitikát. Az infláció 4,5 százalékra emelkedett augusztusban, amely több mint kétszerese a BoE 2 százalékos céljának. A központi bank szerint a romló kilátások miatt „nagyobb valószínűsége” van a 2 százalékos cél alullövésének.

King bizakodó, hogy a kötvényvásárlási program működni fog. Elmondta, a vártnál nagyobb globális lassulás ösztönözte lépésre a politikai döntéshozókat. „A világgazdaság, Amerika, Kína, és természetesen elsősorban az európai gazdaság lassult” – nyilatkozta a BoE vezére a BBC-nek.

Tegnap az Európai Központi Bank 40 milliárd eurós fedezett kötvényvásárlási programot jelentett be. Továbbá 12, illetve 13 hónapos korlátlan hitelt nyújt a bankoknak októbertől kezdve. „Ez a globális intervenció ez úgy fordulójának kezdete” – mondta Stuart Thomas, aki 125 milliárd dollárt kezel az Ignis Asset Managementben. Hozzátette, ez egy megkésett felismerés a pénzügyi összeomlás után; akár hosszabb ideig is gyenge, volatilis növekedés jöhet.

pénznyomtatás EKB Európa qe king BoE eurózóna adósságválság válság monetáris lazítás elemzés
Kapcsolódó cikkek