Magyar gazdaság

Ezért nem mindegy nekünk, mi történik Brazíliában

A dél-amerikai ország komoly lehetőségeket jelent a magyar kkv-knak, de csak néhány területen.

Brazíliának reformokra van szüksége ahhoz, hogy az utóbbi idők sikereire építve fenntartsa a lendületét – figyelmeztet az OECD, amelynek szakértői szerint e nélkül kevéssé lesz képes a latin-amerikai ország hosszú távon gyors növekedésre, a befektetések felpörgetésére és a szegénység további mérséklésére. A legfejlettebb ipari országokat tömörítő szervezet szokásos országjelentésének legújabb kiadása az első azóta, hogy az év eleje óta új kormánya van a latin-amerikai országnak.

A brazil gazdaság gyorsan magához tért a világgazdasági válság okozta sokkból, amiben nagy szerepet játszott az OECD szakértői által egészségesnek nevezett gazdaságpolitika. Még ennél is nagyobb eredményt sikerült elérni szociális téren, a szegénység és az egyenlőtlenség elleni küzdelemben. A folytatáshoz derűlátásra adnak okot az új kormány által az idén bejelentett kiadáscsökkentő lépések, s az, hogy az elkövetkező három évre (elsődleges) költségvetési többlet elérést tűzték ki célul. A kormánynak ezen az úton kell tovább haladnia – szól az OECD véleménye. A szakértők a jelentésben egyébként problematikusabb területekre is felhívják a figyelmet, közte a brazil valuta, a reál felértékelődésére.

A szükséges reformterületek között a nyugdíjrendszert és a pénzpiacok fejlesztését nevezi meg a jelentés, felhívva a figyelmet az adóterhek mérséklésének, valamint az alacsonyabb kamatokat lehetővé tevő gazdaság- és monetáris politikának a szükségességére. Prioritásként kellene emellett kezelni az infrastruktúra fejlesztését is.

Magyarország számára sem mindegy, mi történik Brazíliában, amely komoly piacot jelenthet a kis- és középvállalkozások számára. Nem véletlen, hogy kiemelt célország számunkra – mondta a Világgazdaság Online-nak Orodán Krisztián. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) sajtófőnöke hozzátette: a távolságot a kkv-knak nem egyszerű áthidalni, minél minimálisabb logisztikai hátteret megkívánó termékekkel és szolgáltatásokkal lehetnek versenyképesek, így innovatív tudás- és know-how transzferrel.

Brazília ugyan prioritásként van megnevezve az egyelőre még nem elfogadott, de már több egyeztetésen átesett új külgazdasági stratégia (tervezetében), s több hivatalos gazdasági-üzleti kontaktus is volt az elmúlt időszakban a két ország között, beleértve magyar államtitkári szintű látogatást a latin-amerikai országban. Ennek ellenére egyelőre csekély szerepet játszik a magyar külkereskedelemben Brazília. Oda irányuló kivitelünk tavaly 129,3 millió euró volt, importunk ettől elmaradva 81,6 milliót tett ki. Ami bíztató(bb): az dinamikája tavaly 74 százalékos volt, s az idén, ettől ugyan elmaradt, de még így is megközelítette a 40 százalékot.

felértékelődés reform Brazília reál OECD
Kapcsolódó cikkek