Magyar gazdaság

Németország a legeslegrosszabb forgatókönyvet is megírta már

Noha Görögország egyértelműen az euróövezetben maradás mellett döntött, a jelek szerint Berlinben még nem bíznak teljesen a hellén békében - írja a Die Presse.

A bécsi lap a Spiegelt idézte , amely szerint a német szövetségi kormány három forgatókönyvet dolgoztatott ki arra az esetre, ha Görögország kiválna az euróövezetből, és ennek milyen hatása lenne az a többi eurós országra nézve. A lehető legrosszabb esetet felvázoló harmadik forgatókönyv szerint - amely a legkevésbé valószínű - Görögország drámaian leértékelné az ismét bevezetett drachmát az euróval szemben. Mivel az euróban jegyzett görög államadósság megmaradna, ez az csökkentése ellenére drámaian növekedne.

Az ország, a bankok pénzellátása és ezzel együtt a görög gazdaság továbbra is zsákutcában maradna. Mivel számos vállalat képtelenné válna az adósságszolgálat finanszírozására, csődbe kerülne, nőne a és visszaesne a belföldi fogyasztás. Mindez azt jelenti, hogy Görögország ördögi körbe kerül és más országokat is magával ránthat az adósságválságban.

Annak érdekében, hogy a dolgok ne jussanak el idáig, Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök a hét végén felszólította Lukasz Papademoszt, az új görög miniszterelnököt, hogy "teljes mértékben" valósítsa meg az október végén megállapodott takarékossági programot. Csak ebben az esetben tud ugyanis Görögország hozzájutni december közepén is a mentőcsomagból esedékes legközelebbi, több milliárdos részlethez. Ellentétben elődjével, Papademosz támaszkodhat a lakosságra, a legújabb felmérések szerint ugyanis a görögök 75 százaléka áll mögötte.

 

Németország Sarkozy görög német Merkel drachma válság
Kapcsolódó cikkek