Magyar gazdaság

"Tetszettek volna magyar Tescót csinálni"

Miért nem szeretik ma Magyarországon a multikat? Ez volt a Világgazdaság konferenciája első kerekasztal-beszélgetésének központi kérdése. Mikola Gergely, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke arra kérdezett vissza: miről szól ez a többes szám, kik nem szeretik a multikat.

A fizetések pontosan érkeznek, szabályosan lekönyvelve, nagy tudást lehet ott összeszedni – mondta. Sőt, a fogyasztók is jól járhatnak az árak csökkenésével. Vagyis vannak olyan érintettek, akik igenis az előnyeit élvezik a multik létezésének. A kérdés az, mit nem tettek meg a multik, hiszen sokkal többet tehetnének, hogy ezt a percepciót a valósághoz közelebb tereljék.

Hegedűs Zoltán tanácsadó arról beszélt: tévedés, hogy a multiktól nem tanulhatnak a kisebb cégek. Ha a multiellenességet nézzük, tény, hogy ez jóval nagyobb itt, mint Ausztriában vagy Németországban. Több csoportra osztható ez Magyarországon: van a tévhitekre épülő, zsigeri, ezt bizalommal kell leépíteni. Létezik egy olyan fajta multiellenesség, ami igaz is és nem is – egy lokálpatrióra gazdaságpolitika számára valóban igaz részben, hogy egy külföldi központú nagy multicég nem a hazai érdekeket szolgálja, azonban a békés együttélés jó a magyar gazdaság számára is. Necces az a gondolat is, hogy kizsákmányolnák a magyar munkavállalókat; van, ahol ez megtörtént, de nem ez az általános.

A multiellenesség erősen jelentkezik a hipermarketeknél, nem az olyan multikat szokás utálni, mint a Mercedest, az Audit, vagy hasonló nagy gyártókat. Pedig lehetne mondani, hogy tetszettek volna magyar Tescót csinálni, de jogos kritikák is vannak. A gyengébb minőség, mint a nyugati üzleteknél, a polcpénz kérése, a stratégiai késedelmes fizetés egytől egyig rosszak, ezeket büntetéssel lehet és kell leépíteni.

Raskó György agrárvállalkozó szerint a magyar lakosság nagyjából 1 százaléka lehet, például a populista politikusok, a jobboldali média, és az "elvarázsolt zöldek". Ennek a körnek a véleményformáló hatása viszont óriási. Aki multinál dolgozik, nagyjából a kétszeresét kapja, mint amennyit egy hasonló magyar cégnél keresne. Ha én megegyezek egy multival, az betartja a megállapodást; lehet, hogy késve fizet egy-két héttel, de biztos lehetek abban, hogy azt a pénzt megkapom – mondta. A kereskedelmi láncoknál vannak komoly problémák: abból indulnak ki, hogy olcsó termékekre van szükség, emiatt az élelmisztertermelők felé hatalmas nyomás van. Ez az egyetlen terület, ahol jogosak a kritikák, a versenyszabályozás sokkal erősebb kéne, hogy legyen. Hibázik az a multi is, amelyik Magyarországra külföldről küld vezetőt. Sok olyan jó magyar vállalatvezető lenne ugyanis, akik az itteni „félfeudális, uram-bátyám rendszert” megértik és ilyen környezetben is képesek hatékonyan irányítani a céget.

 


 

multiellenesség Audi multi raskó Tesco
Kapcsolódó cikkek