Magyar gazdaság

Vértes: Szómágia helyett gyors megegyezés kell az IMF-fel

Sok a látszatmegoldás, emellett finanszírozási válsághelyzet fenyeget – figyelmeztetett Vértes András, a GKI igazgatója a kutatóintézet Újratervezés című konferenciáján.

A tőke és a befektetők elijesztése, a pénzügyi rendszer destabilizálása, a problémák állami túlterjeszkedéssel történő kezelése súlyos következményekkel járt. A változások következtében az alacsony jövedelműek jövedelmük, a magasabb jövedelműek a vagyonuk egy részét veszítették el. Elveszíthetjük az irántunk tanusított európai szolidaritást is a gazdaságpolitika nyomán, erre utalnak a kormányt minden irányból érő bírálatok. Új cél- és eszközrendszer szükséges, szakmai nagykoalíció lehetne a dologban, kérdés, hogy melyik politikai erő vállalja ezt fel.

Az együttműködés kezdőpontja a jogbiztonság megerősítése. A Standard & Poor’s hitelminősítő is tételesen említi az Alkotmánybíróság és más intézmény függetlenségének megsértését. Nincs valós szakmai párbeszéd, kihagyják az érintettek nagy részét a döntéshozásból. Be kell illeszkednünk Európába, el kell fogadni azt az ajánlatot, amely csökkenő szuverenitásért stabilitást nyújt.

Nem lehet a társadalommal azt a szómágiát folytatni, amit eddig, azt kell csinálni, amit teszünk, és fordítva – emelte ki Vértes. Az IMF-fel gyors megegyezést kell elérni, és nem szabad elfelejteni, hogy az EU is ott ül a tárgyalóasztalnál, akik adott esetben szigorúbbak is lehetnek. Vértes is a fenntarthatóságban és a bizalomban látta a kiutat a többi felszólalóhoz hasonlóan. Reméli, hogy a falig nem megyünk el, mint ahogyan Mellár Tamás várja, mert sok folyamat olyankor már visszafordíthatatlanná válik.

Tibor Dávid, a Masterplast Group elnök-vezérigazgatója bemutatta az építőiparban tapasztalható trendeket. A cég a tőkepiacon a tőzsdére lépésben látja a kiutat, mert szerették volna többpólusúvá tenni a cég finanszírozását. Alapvetően látják a növekedési lehetőségeket, legkésőbb jövő évre teszik a mélypontot, a 2014-2020 közötti időszakban viszont arra számítanak, hogy megtérülnek a mostani befektetéseik. A szigetelési technológia terén a szabályozás változása (energiatanúsítványok) nyomán és az energiaárak emelkedése nyomán nagy jövő elé néz. Ugyanakkor a tervezett 5 beruházásból egyet sem itthon valósítanak meg, bár szerették volna, de úgy érzik, az üzleti logika miatt nincs ennek tere Magyarországon.

IMF Vértes András GKI EU
Kapcsolódó cikkek