Magyar gazdaság

A Spiegel címlapján Orbán: "Európa pimasz jobboldali frátere"

Magyarország miniszterelnöke a radikális törvényi reformokkal Európa kívülállójává vált. A jobboldali populista Orbán Viktor immár hazájában is veszít elismertségéből. A még radikálisabb erők járnak jól – írja címlapján a Spiegel Online.

Orbán Viktor egy ideje a Magyar Nemzeti Galériában is megtekinthető. Ott csak néhány centiméter magas, hosszú fekete hajat visel, előtte a fővárosi Hősök tere látható, ahol tízezrek gyűltek össze. A jelenet 1989-ből származik, Nagy Imre újratemetéséről, amikor Orbán bátor tettet hajtott végre, és a szovjet csapatok kivonását követelte.

A mai magyar miniszterelnök életének nagy pillanatát vásznon örökítette meg. Az erős vörös és zöld színeket használó képet a magyar történelemről szóló kiállításra készíttette. Debreczeni József publicista ezt udvari festészetnek nevezi. Ő régóta figyeli Orbánt, két biográfiát írt róla.

Debreczeni Orbán-diktatúráról beszél, és felsorolja azokat a területeket, ahová saját bizalmasait ültette a kormányfő: az ügyészég, a bíróságok, a költségvetési tanács és az államfői hivatal tartozik ide – írja a lap.

A Spiegel megemlíti, hogy az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indított  Magyarország ellen, a központi bank, a bíróságok és az adatvédelem kérdésében. Orbán erre válaszul sok hezitálás után most kiáll a nemzetközi nyilvánosság elé, hogy politikáját - szavai szerint - a nemzetközi baloldal hazugságaitól és alaptalan rágalmaitól megvédje.

A Spiegel újságírója azt írja, hogy hiába kért, nem kapott interjút a magyar kormányfőtől, aki egyébként sem szereti a sajtótájékoztatókat és kritikus interjúkat. Munkatársai a miniszterelnöki honlapra és Facebook-oldalra irányították a szerzőt, aki ott Orbán saját világát találta: többek között egy egyetemátadást, egy családi fotót és a futballozó Orbánt.

A Spiegel tudósítja végül Prőhle Gergellyel, a külügyi államtitkár-helyettessel találkozott, aki abszurdnak nevezte és visszautasította a támadásokat, amelyek szerinte a politikai ellenfelek frusztrációiból származnak. Prőhle azt mondta a Spiegelnek, hogy Magyarország része az európai érték és jogközösségnek és az is marad, és biztos benne, hogy a kormány meg fog egyezni az Európai Bizottsággal.

Amikor a Spiegel Orbán kormányzási stílusáról kérdezte az államtitkár-helyettes, az mély levegőt vett, hátradőlt a székben, majd azt mondta, Orbán úr egy demokratikusan választott és demokratikus meggyőződésű politikus, aki a demokratikus keretfeltételeket messzemenőkig kihasználja.

A kormányfő számára a fő cél, hogy hosszú távú befolyást építsen ki – a sajtóban, a jegybankban és a bíróságokon – mondta a tudósítónak az Oktogonnál egy járókelő, aki azt is hozzátette, itt már nincs demokrácia.

A nő, aki 2010-ben még a Fideszre szavazott, most a Spiegel szerint úgy vélekedik, itt volt az ideje, hogy Orbánt végre valaki a sarokba állítsa.

Egy pécsi nő, Fischer Éva viszont ma is a Fideszre szavazna – írja a riporter. Szerinte nincs alternatívája a miniszterelnöknek, a kommunisták és utódaik saját tulajdonukként kezelték az országot, és jó, hogy ezt valaki végre felszámolja.

A Spiegel utal arra, hogy Orbán Viktor Magyarországon veszít támogatottságából: míg másfél évvel ezelőtt még a szavazatok 53 százaléka jutott a Fidesznek, most már csak 35 százalékon áll a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint.         

A lap szerint a magyar miniszterelnök a csökkenő népszerűséget úgy próbálja orvosolni, hogy mártír szerepbe helyezi magát – és így közvetve az országot is. Tehát eljátssza, hogy „most mindenki minket, szegény magyarokat támad”, amit ő, mint miniszterelnök, nem hagyhat szó nélkül.

Ez azonban veszélyes játék – figyelmeztet a Spiegel –, mivel tovább szítja az EU-ellenes hangulatot a gazdasági válság által amúgy is sújtott lakosság körében. Ebből pedig - teszi hozzá - főleg a szélsőjobboldali Jobbik profitál, amelynek népszerűsége már egy szinten áll a 2010-ben leváltott szocialistákéval.   

miniszterelnök populista Orbán Viktor Magyarország spiegel fráter
Kapcsolódó cikkek