Magyar gazdaság

Oszkó: A kormány tud legjobban spekulálni, nem a piac

Az a gazdaságpolitika, melynek eredményeként olyan tartós forintgyengülés következik be, és ezáltal úgy nő történelmi csúcsára az államadósság, hogy az nemhogy kedvezőbb jövedelmi helyzetbe hozná a lakosságot, de elértékteleníti a forintalapú megtakarításait, miközben megsokszorozza devizaadóssága értékét, semmilyen racionális indokkal nem magyarázható – írja Oszkó Péter a hvg.hu-n közölt elemzésében.

Tavaly december elején Orbán Viktor egy rádióinterjújában arra figyelmeztette a nemzetet, hogy december közepe után néhány nappal újabb spekulációs támadás fogja érni a forintot. Persze már akkor kérdésként merült fel, hogy egy ilyesfajta váratlan, és hatásában általában éppen a kiszámíthatatlanságból erőt merítő pénzpiaci akciósorozat esélyét ugyan hogy láthatja magabiztosan előre a kormány, s ha már ennyivel előre látja, miért tartja mégis elkerülhetetlennek.

Nem tudom megmondani, miért, a kormánynak az a kommunikációs gyakorlata, hogy a lakosságot folyton-folyvást a spekulánsokkal ijesztgeti és minden kedvezőtlen pénzpiaci fejleményt velük magyaráz, már akkor kísértetiesen erre a mesére emlékeztetett. Hiszen a forint árfolyammozgásán pontosan, napról napra nyomon követhető minden egyes kormányzati lépés és bejelentés, senki nincs tehát olyan hatással ma az árfolyammozgásokra és nincs, aki olyan mértékben ki tudná lendíteni a nemzeti valutát bármely nyugvópontjáról, mint az ország kormánya és az ő nevében megnyilvánuló kormánypárti politikusok - olvasható a hvg.hu-n.

Miután pedig a nemzeti valuta gyengülésének folyamata jól látható kormányzati beavatkozások eredménye, arra spekulálni, abból anyagi hasznot hajtani olyan piaci szereplők, akiket az ilyesfajta önsorsrontó kormányzati aktusok rendre meglepetésszerűen értek, csekély mértékben lehettek képesek. A kormányzati aktusok okozta árfolyamváltozásokkal spekulálni ugyanis leginkább az tud, aki ezen aktusokról korábban értesül, mint a piac többsége. Mindenki más pedig a kárait próbálja mérsékelni.

forint spekuláció Oszkó spekuláns árfolyam piac
Kapcsolódó cikkek