Magyar gazdaság

A németek többsége ellenzi a Görögországnak szánt újabb segélycsomagot

Miközben a német parlament ma, hétfő délután dönt a Görögországnak szánt újabb, 130 milliárd euró összegű segélycsomagról, a németek többsége elutasítja azt - írja a Die Presse hétfői száma.

A bécsi lap az Emnid közvéleménykutató szervezet felmérésére hivatkozik, amelynek eredményét a  Bild am Sonntag című német lap közölte. Eszerint a válaszadó német polgárok 62 százalék ellenzi a görögöknek nyújtandó újabb segélyeket, s csak 33 százaléka támogatja. Közben Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter (CSU) a  német kormánynak első olyan tagja, aki síkraszállt azért, hogy Görögország lépjen ki az euróövezetből.

A Der Spiegelnek nyilatkozva kijelentette, hogy az euróövezeten kívül Görögországnak nagyobb esélye van a regenerálódására és arra, hogy versenyképessé váljék. Ugyanakkor - emlékeztet a Die Presse - Angela  Merkel szövetségi kancellár többször  hangsúlyozta, szilárdan tartja magát ahhoz hogy Görögország maradjon benn az euróövezetben. Attól tart ugyanis, hogy a kilépés láncreakciót váltana ki a pénzpiacokon. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) jelentése szerint ugyanakkor Athénben heves vita robbant ki arról, vajon nyilvánosságra hozzák-e azoknak a törvényhozóknak a nevét, akik az elmúlt évben legalább 100.000 eurót utaltak át külföldre.

A pénzügyminiszter szerint parlamenti képviselők magas összegeket utaltak át többek között Nagy-Britanniába és Svájcba, olyan  időpontban, amikor Athén arra szólította fel a görögöket, hogy a pénzüket hagyják Görögországban és ne veszélyeztessék a görög bankokat.  

Németország segélycsomag Görögország
Kapcsolódó cikkek