Magyar gazdaság

Áfa-változások: Olcsóbb vagy drágább lesz a horvát nyaralás?

Horvátországban két százalékkal 25 százalékra emelkedik csütörtöktől az általános forgalmi adó kulcsa, s ezzel egy időben 10 százalékra mérséklődik egyes élelmiszerek és a vízszolgáltatás áfája, a kereskedelemben azonban még zavarok vannak a kedvezményes kulcsba tartozó áruk körül - írja a fiumei (Rijeka) székhelyű Novi List napilap.

Az áfatörvény módosítása szerint március 1-jétől az újonnan bevezetett 10 százalékos forgalmi alá tartoznak a növényi vagy állati eredetű étkezési célú olajok és zsírok, a bébiételek, a gyermekeknek szánt gabonaalapú készítmények, a vízszolgáltatás, a palackozott vagy más kiszerelésű vizek, illetve a cukornádból vagy cukorrépából előállított fehér cukor.

Egyes horvát gyártók és kereskedők azonban jogértelmezést kértek - de egyelőre nem kaptak - arról, hogy pontosan milyen élelmiszerekre is vonatkozik az csökkentése - közölte a lappal Boris Vukelic, a horvát kereskedelmi kamara elnöke. Nem tisztázott például, hogy a kockacukor vagy a porcukor is a kedvezményes körbe tartozik-e, de kérdéses az is, hogy a gyerekeknek szánt csokoládés gabonapelyhekre melyik adókulcsot kell alkalmazni.

élelmiszer áfa horvát áfatörvény
Kapcsolódó cikkek