Magyar gazdaság

Görög miniszter: Ha nem tudunk fizetni, csődbe megyünk

A görög parlament az elmúlt éjszaka 199 szavazattal 74 ellenében jóváhagyta az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által követelt megszorító intézkedéseket annak fejében, hogy a válság sújtotta ország 130 milliárd euró összegű mentőcsomaghoz jusson.

A koalíciós pártok több mint 40 képviselőt zártak ki, amiért nem támogatták a törvényjavaslatot. Közben Athénban és Thesszalonikiben tízezrek tüntettek a megszorító intézkedések ellen, de heves tiltakozó megmozdulások voltak más városokban is, valamint Korfu és Kréta szigetén.

A BBC athéni tudósítója szerint a görög közvélemény egyre mérgesebb a megszorító intézkedések miatt, és úgy érzi, hogy azok hatása meghaladja a segélycsomag értékét. Ugyanakkor Evangelos Venizelos görög pénzügyminiszter kijelentette, a kérdés már nem az, hogy a fizetéseket és a nyugdíjakat csökkenteni fogják, hanem az, vajon képesek leszünk-e e csökkentett béreket és nyugdíjakat is kifizetni. "Ha nem tudunk fizetni, az fizetésképtelenséget, gyakorlatilag csődöt jelent."

A BBC által idézett elemzők szerint egy ilyen "kaotikus fizetésképtelenség" veszélyeztethetné Európa pénzügyi stabilitását és az euróövezet felbomlásához is vezethetne.

A Financial Times Deutschland (FTD) szerint a görög parlamenti szavazás után a figyelem most az euróövezeti országok pénzügyminisztereire irányul. A takarékossági csomagra adott athéni igen szavazattal ugyanis a görögök teljesítették azt a feltételt, hogy a miniszterek a következő szerdán megerősítsék a Görögországnak szánt második, legalább 130 milliárd euró összegű segélycsomagos.

A nemzetközi hitelezők, mindenekelőtt Németország, azt követelte, hogy a görögök egyértelműen tegyenek hitet a tartós takarékossági és reformkurzus mellett. Wolfgang Schaeuble német szövetségi pénzügyminiszter és Philipp Rösler német gazdasági miniszter egyértelműen leszögezte, hogy a német szövetségi kormány türelme elfogyott.

fizetések csőd államcsőd görögorzság bérek tüntetés
Kapcsolódó cikkek