Magyar gazdaság

Márciusban a Mercedes dobhatja meg az ipari termelést

Tavaly decemberben 2,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva 6,7 százalékkal nőtt - közölte az előzetes számok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Tavaly a termelés 5,4 százalékkal volt magasabb, mint előző évben. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 7,4 százalékkal csökkent. Egy évvel korábban, 2010 decemberében még 10,5 százalékos volt a havi visszaesés. A 2009-es 17,8 százalékos visszaesés után, a 2010-es 10,6 százalékos és a tavalyi 5,4 százalékos emelkedéssel a termelés csak megközelítette a 2008-as kibocsátási volument.

Az elemzők várakozásai széles sávban ingadoztak: volt olyan szakértő, aki szerint decemberben 3,2 százalékkal nőtt az ipari termelés 2010 azonos időszakához viszonyítva, mások a bázishatás miatt 10,5-13,0 százalékot prognosztizáltak. Az elemzők azt várták, hogy az éves átlagos növekedés 5,5-6 százalék volt.

„A havi alapú visszaesés önmagában nem tekinthető váratlannak, mivel a külső kereslet lassulása, az ipari megrendelések csökkenése, valamint a novemberi jelentős növekedés erre utalt” – vélekedett Suppan Gergely.

A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a vártnál alacsonyabb éves növekedést részben az okozhatta, hogy az egy évvel korábbi bázist jelentősen felfelé módosították.

„Immár a harmadik éve megfigyelhető, hogy decemberben jelentősen visszaesik a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelés az előző hónaphoz képest, ami felveti annak a kérdését, hogy a termelők megváltoztatták termelési szokásaikat, így a szezonális kiigazítás nem megfelelően szűri ezt a jelenséget” – írja Suppan Gergely.

A közgazdász szerint az is megfigyelhető, hogy a decemberi jelentős mértékű visszaesést hasonló mértékű növekedés kíséri januárban. „Az év első két hónapjában 0-1 százalék körüli növekedésre számítunk, azonban a márciusban elinduló termelés a kecskeméti Mercedes üzemben, illetve a javuló német gazdasági kilátások hatására újra gyorsulhat az ipari termelés” – vetítette előre.

„Az év második felében a külső konjunktúra enyhe javulása – valamit a tavaly év közepétől jelentkező gyenge bázisok – is hozzájárulhatnak a termelés növekedéséhez, azonban a belső kereslet hiánya továbbra is negatív hatással lehet a termelésre” – zárta kommentárját az elemző.

Az ipari termelés volumene 2011 novemberében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezik a kiigazítatlannal. 2010 decemberében az ipari termelés 7,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, munkanappal kiigazítva az éves összevetésű növekedés 5,6 százalék volt.

KSH bázishatás volumen termelés ipari termelés elemző
Kapcsolódó cikkek