Magyar gazdaság

Berlin bejelentkezett az Eurogroup vezetésére

Angela Merkel német kancellár nem kívánta kommentálni, de nem is cáfolta a Financial Times Deutschland pénteki értesülését, miszerint az eurózóna vezetőinél azért lobbizik, hogy pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble legyen az Eurogroup következő elnöke.

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő informális testület jelenlegi elnökének, a luxemburgi Jean-Claude Junckernek ugyanis júniusban lejár a mandátuma. Az Eurogroupot a testület találkozóinak rendszeressé válásától, vagyis 2004 óta vezető Juncker már jelezte: nem kíván egy újabb ciklusban is a grémium élén állni. A pénzügyi tárca vezetése mellett a miniszterelnöki posztot is betöltő politikus ugyanis több időt szakítana a belpolitikai ügyekre, miután 2014-ben parlamenti választásokat tartanak a nagyhercegségben.

Schäuble előtt már az olasz miniszterelnök-pénzügyminiszter Mario Monti és a finn kormányfő, expénzügyminiszter Jyrki Katainen neve is felmerült lehetséges Eurogroup-elnökként, azonban mindketten jelezték: nem kívánják elvállalni a tisztséget. Schäuble abból a szempontból mindenképpen a legjobb választásnak tűnik, hogy a legnagyobb európai gazdaságnak, illetve az euróválság ügyeiben a legfőbb döntéshozónak számító Németország pénzügyminisztereként de facto ő tekinthető az Eurogroup vezetőjének.

Schäuble kinevezését leginkább Franciaország akadályozhatja meg, miután Párizs szerint Berlin túl nagy súlyra tenne szert az európai pénzügyekben, miután már most is több fontos posztot töltenek be a német szakemberek: az eurózóna ideiglenes mentőalapját (EFSF) irányító szervezet élén Klaus Regling áll, míg az Európai Beruházási Bankot (EIB) Werner Hoyer vezeti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke pedig Thomas Mirow, akinek mandátuma szintén a nyáron jár le, azonban versenybe száll az újabb ciklusért. Az új vezetőről szóló döntés mindamellett várhatóan csak májusban, a francia elnökválasztás után születik meg.

Egyes diplomáciai források szerint az sem elképzelhetetlen, hogy megegyezés hiányában az eurózóna vezetői meggyőzik Junckert, hogy egy újabb ciklusra vagy legalábbis még egy évig maradjon a poszton.

monti Eurogroup Juncker Schäuble
Kapcsolódó cikkek