Magyar gazdaság

Elhalasztaná az önkormányzati hitelszigort Kósa Lajos

Elhalasztaná az önkormányzatokkal szembeni hitelszigort Kósa Lajos. A javaslatot hétfő este kezdte el tárgyalni a parlament. Ha elfogadják, ideiglenesen mentőövet kaphatnak a települések.

Tovább tarthat a települések sokat kárhoztatott eladósítása: miközben a kormányzati kommunikáció a hitelfelvételeket teszi felelőssé a legtöbb városi problémáért, Kósa Lajos javaslata lehetővé tenné, hogy ne kelljen azonnal búcsút mondani a működési hiteleknek. Az új önkormányzati törvény szerint az idén már csak kormányzati engedélylyel lehetne a működésre kérni hitelt, az adott éven túlnyúlót pedig még így sem lesz szabad felvenni. Kósa most azt javasolta, hogy ez a szigor csak később, 2013-tól legyen hatályos.

Hogy a hitelfelvétel mennyit jelent, jól mutatja: jövőre már nem lehetne olyan települési költségvetést elfogadni, amely hiánnyal számol, ez pedig nélkül szinte lehetetlen feladat volna. Sok településen már az idén is csak nehezen teljesíthető tervekkel sikerült a pozitív tartományba vinni a számokat, és általános volt a vélemény, hogy hiába rendeli el a parlament a szigort, amíg nem csökkentik az önkormányzati feladatokat jelentősen, vagy nem adnak nekik nagyobb bevételi lehetőségeket, addig a hiány újra-termelődik.

A tervezet most ezt a problémát ideiglenesen áthidalná, 2013-ban pedig már érdemben is változhat a helyzet: a legtöbb települési feladat a finanszírozásával együtt akkor kerül át az államhoz. Hogy hogyan változik a települések gazdasági helyzete, az így csak később derül ki, annyi viszont már biztos, hogy az egyik legnagyobb probléma – sok feladat, kevés pénz – az idén még marad, jövőre pedig emellé még a nullás költségvetési kényszer is odakerül. Debrecenben az idei városi büdzsét nullszaldósra tervezték, de önkormányzati tulajdon értékesítéséből pont azt a kétmilliárd forintot várják, amelyre a nullás adathoz szükség van.

A város különböző pénzintézetek felé 27,5 milliárddal tartozik. Nem Debrecen az egyetlen nagyváros, amely hasonló problémákkal küzd, Pécsett 37,9, Miskolcon 32, Hódmezővásárhelyen is 20,7 milliárdos a tartozás, ami azonban nem csak a működési hitelek összegét mutatja. Más kérdés, hogy a működési költségek finanszírozását másképp is megoldhatnák. Kósa Lajos a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta, a fejlesztési hitelek felvétele EU által támogatott projektekhez sok városban „számviteli bűvészkedés, a fejlesztésre szánt pénzeket működésre kellett költeni”.

Tavaszi fáradtság a T. Házban

Egyetlen belföldi törvényjavaslatról sem tartottak zárószavazást hétfőn a parlamentben, két nemzetközi szerződés kihirdetése jutott csak el a végszavazásig. Voksoltak viszont a devizahiteles mentőcsomag módosító javaslatairól. A keddi nap vitái annál érdekesebbek lehetnek: ma vitáznak a helyi adókról, a személyszállítási törvényről, valamint a devizaeladósodás megakadályozásának módjáról is.




be az a hitel is, amely úgy

juthat el a városokhoz, ha azok átveszik a helyi vízműveket. -->

adósság elhalaszt önkormányzat Parlament Kósa
Kapcsolódó cikkek