Magyar gazdaság

Giró-Szász: Egy forgatókönyv létezik, megállapodni az IMF-fel

Gazdasági elemzők most azért beszélhetnek arról, hogy Magyarország számára nem feltétlenül szükséges az IMF-megállapodás, mert a gazdaság számai jobbak, mint amit vártak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András. A kormányszóvivő szerint a magyar kormány jól eltalálta a gazdaságpolitika irányát.

A kormány nem gondolkodik B forgatókönyvben - szögezte le Giró-Szász András az InfoRádió Aréna című műsorában arra a felvetésre reagálva, hogy magyar és külföldi közgazdászok is lehetségesnek tartanak egy, az IMF-hitel nélküli magyar gazdaságpolitikát.

Egy forgatókönyv létezik: megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Egy olyan biztonsági keretszerződést szeretne a kormány kötni, amely még nagyobb nyugalmat ad a piacoknak, így tovább mérséklődhet az államkockázati felár és az állampapírok kamatszintje - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Úgy véli, azért beszélhetnek közgazdászok most arról, hogy Magyarország számára nem feltétlenül szükséges az IMF-megállapodás, mert a gazdaság számai jobbak, mint amit az elemzők vártak. Giró-Szász András szerint ezek a vártnál jobb adatok csak részben magyarázhatóak az trendjével, hiszen sok esetben éppen szembe mennek azzal.

Sok probléma merül fel a politikai és a gazdasági vitákban, de alapvetően a magyar kormány eltalálta a gazdaságpolitika irányát - tette hozzá. A kormányszóvivő emellett emlékeztetett: a KSH és az Eurostat adatai szerint 5,8 százalékkal nőttek a reálbérek Magyarországon.

Szerinte az Ecofin június végén hatályon kívül helyezi a Magyarországot megillető kohéziós források felfüggesztését. A kormányszóvivő egyszerűen megoldandó feladatnak nevezte az uniós pénzügyminiszterek által elvárt kiigazító lépéseket, ami - mint fogalmazott - a 13-14 ezer milliárd forintos költségvetésben mintegy 140 milliárdot jelent.

Gíró-Szász András szólt arról is, hogy az adatvédelmi biztos hivatalával, illetve a bírói nyugdíjazás kérdésében is tett már intézkedéseket a kormány, a két ügyben jelenleg a Bizottság értékelésére várnak.

A Bankszövetség, a kormány és a szakértők is egyetértenek abban, hogy az eszközkezelőtől kezdve a végtörlesztésen át az árfolyamrögzítésig a kormány bejárta azt a teljes spektrumot, amit a jogállami keretek között bejárhatott a devizaadósok megsegítésére - így értékelte a devizahiteleseknek szánt mentőcsomagokat a szóvivő, hozzátéve: az ingatlanfedezettel rendelkező devizaadósok 93 százaléka számára a kabinet olyan konstrukciókat hozott létre, amelyek nagymértékben segítik a törlesztéseiket.

devizahitelezés IMF giró szász Ecofin IMF-megállapodás
Kapcsolódó cikkek