Magyar gazdaság

Navracsics: Jelszavakban már jók vagyunk

Jelszavakban már jók vagyunk, az innováció az egyik stratégiai alappillér Magyarország jövője szempontjából. Ezzel nyugtatgatta a Magyar Innovációs Szövetség tagjait Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a szervezet éves közgyűlésén Budapesten.

A politikus, aki egyben a kormány felé koordinációs szerepet ellátó Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács (NKITT) elnöke is, úgy vélekedett: meg kell oldani, hogy az újítás, a feltalálás, az innováció, a tudomány eredménye a magyar nemzetgazdaság hajtóerejévé váljon, és ott hasznosuljon. Egyúttal bejelentette, hogy március 30-án, a Magyar Innovációs Nagydíj átadásának napján immár biztosan megjelennek az új pályázati kiírások.

Úgy vélte, eddig a politika hátsóudvarában kapott helyet az innováció, de azt ígérte, hogy ez immár változni fog. Az NKITT azon tevékenykedik, hogy Magyarországon innováció barát környezet alakuljon ki minden szinten.

Lépéskényszert jelent az ország lemaradása is több tagállamhoz képest. A 2004-től csatlakozott tagállamok közül Csehország, Észtország és Szlovénia élen az innováció lehetőségeinek hasznosításában.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke arról beszélt a tanácskozáson, hogy a magyar innovációs szféra "hét szűk esztendő" után van, és már nincs tartaléka. Ha nem kap sürgősen egyértelmű és következetes támogatást a terület, az abszorbciós képessége drámaian  fog lecsökkenni, és azon csak évek munkájával lehet változtatni majd.
    

nkitt innováció Magyar Innovációs Szövetség Navracsics
Kapcsolódó cikkek