Magyar gazdaság

Nowotny: A görögökön múlik, hogy bent maradnak-e

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke lefelé módosította az osztrák növekedésre vonatkozó prognózisát, hozzátéve, hogy a görögöktől függ, az ország bennmarad-e az euróövezetben.

A Die Presse idézte Nowotnyt , aki emlékeztetett arra, hogy az OECD az euróövezet válságában komoly veszélyt lát a világgazdaság élénkülésére nézve. A szervezet 2012-re enyhe, 0,1 százalékos recessziót vár az euróövezet tekintetében. Ám figyelmeztetett arra, hogy ördögi kör alakulhat ki az a takarékoskodás és a bankrendszer gyengeségének veszélyes elegye miatt. Ebben a helyzetben szerinte "jelentős idegesség" érzékelhető.

Mindenesetre – vélte Nowotny - szükség van a pontos különbségtételre, vannak ugyanis meghatározott államok az euróövezetben, ahol problémák mutatkoznak, és vannak olyanok, ahol a reálgazdaság jól, sőt igen jól működik és ilyen például Ausztria. Nowotny bejelentette, hogy az Osztrák Nemzeti Bank az Ausztriára idei évre vonatkozó növekedési prognózisát felfelé revidiálja, a decemberben mért 0,7 százalékról 1 százalékra. Ezen kívül Ausztria azon országok közé tartozik, ahol a legmagasabb a foglalkoztatás aránya. "Biztonságban vagyunk" - szögezte le a jegybankár, egyben az EKB tagja.

Az osztrák jegybank elnöke a rendezvény moderátorának arra a kérdésére, vajon Görögország kilép-e az euróövezetből, úgy válaszolt: "azon vagyunk, hogy e súlyos helyzetet értelmes módon oldjuk meg, ám ez főként maguktól a görögöktől függ". Nowotny szerint a megismételt görögországi választásokat követően kiderül, hogy az EU talál-e partnereket az ország rendbetételéhez.

Nowotny Görögország euróövezet válság jegybank
Kapcsolódó cikkek