Magyar gazdaság

Válságszinten a magyar menedzserindex

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 46,9 – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A közlemény szerint a korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték alacsony, csakúgy, mint az elmúlt hónapok tükrében, 2009 augusztusa óta a legalacsonyabb az index értéke. A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel csökkentek márciushoz képest.

A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése abbamaradt, és négy hónapja ismét növekedésre utal – mutatnak rá.

2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar, azonban az azóta eltelt hónapokban csak háromszor történt hasonló (2011. szeptember, 2012. február-március), amire 2008-2009 óta nem volt példa.

A mostani érték 2009 augusztusa óta a legalacsonyabb érték, és alulmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot. Az április havi index 10,8 százalékponttal alacsonyabb a márciusi értéknél (57,7). Április összességében átlagos hónap volt a korábbi években, de a hosszú távú áprilisi átlag 1996 óta (51,9) felülmúlja az e hónapban mért értéket – írja az MLBKT.

A BMI komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, és így már két hónap bővülés után jelzi a termelt mennyiség visszaesését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak egyszer volt kisebb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe erősen lecsökkent, és a mostani a második legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így harmadszor csökkent az idei évben, és ötödszörre az elmúlt hét hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonkilencedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek a 2012 február és március között tapasztalt növekedést követően, negyedszer az elmúlt fél évben. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és a második legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre kettő-kettőre áll az eredmény.

2011 októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, bár az ütem némileg csökkent. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a negyedik legmagasabb 1995 óta (2006, 2010 és 2011 után), és bőven az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

menedzserindex BMI
Kapcsolódó cikkek