Az új önkormányzati törvény ugyan már ismert, az oktatásügy, az okmányirodák és a napi szintű ügyintézés más feladatai kapcsán is pörög a jogalkotás, de egyik esetben sem tisztázott még, hogy pontosan mi dolguk lenne a városoknak.

Kiemelkedő példája az átláthatatlanságnak az iskolák ügye. Arról már megszületett a döntés, hogy 2013-tól az addig városi kézben lévő oktatási intézmények átkerülnek az államhoz, legalábbis részben, néhány feladat megmarad a településeknél. Ám hogy pontosan melyek, és hogy honnan kell az önkormányzatoknak mindezt finanszírozniuk, az továbbra sem tudható.

Nem véletlen, hogy Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere az egyik olyan városvezető, aki a leghangosabban kritizálja a helyzetet – Szegednek évtizedek óta kiemelt jelentőségű ügye az oktatás. Botka nemrég a parlamentben arról beszélt: a kormány azt ígérte, hogy azok a települések, amelyek képesek fenntartani az iskoláikat, visszakérhetik a kormánytól az intézményeket. „Amikor megkérdeztük, hogy hol lesz ez szabályozva, azt mondták, hogy majd a köznevelési törvényben. Jött a köznevelési törvény, nem volt benne. Akkor azt mondták, hogy majd lesz melléklete. Nem lett melléklete” – fogalmazott a szegedi polgármester.

Sőt állítja: mintegy húsz rendelethez lenne szükség ahhoz, hogy át lehessen állni az új típusú oktatási rendszerre, ám fél év alatt egy sem készült el”.

De úgy tudjuk, nem csak az ellenzéki városvezető elégedetlen a helyzettel. A cikk teljes terjedelmében a pénteki Világgazdaságban