Magyar gazdaság

Ciprus is a csőd szélére került

A nagy arányú görög kitettség romba döntheti Ciprust is. A hitelminősítőknél már bóvlikategóriába került szigetország nem kizárt, hogy külső segítségre szorulhat, hogy elkerülje az államcsődöt.

Ciprus mentőcsomagra szorulhat – legalábbis a helyi központi bank elnöke úgy látja, hogy az országnak pénzügyi segítségért kell folyamodnia az Európai Unióhoz. Panikosz Demetriadész a Financial Timesnak elmondta: a görög válság súlyosan megviseli a ciprusi bankrendszert, és előfordulhat, hogy csak külső segítséggel lehet feltőkésíteni a pénzintézeteket.

A CNA ciprusi hírügynökségének adott nyilatkozatában Demetrisz Krisztofiasz elnök sem zárta ki, hogy országának az uniós intézményekhez fel fordulnia.

Az Európai Bizottság egyelőre bizakodik: a brüsszeli testület hétfőn reményét fejezte ki, hogy Ciprus úrrá tud lenni a helyzeten, ha végrehajtja a szükséges reformokat. „Bízunk benne, hogy Ciprus meg tud felelni a kihívásoknak, ha véghez viszi a programot és követi az EU ajánlásait” - mondta Olivier Bailly szóvivő.

A ciprusi gazdaság negyedik hónapja zsugorodik, a bankrendszert pedig a nagy görög kitettség nyomja. Az ország második legnagyobb pénzintézetét, a Cyprus Popular Bankot (CPB) a hónap végéig legalább 1,8 milliárd euróval kell feltőkésíteni. Nem véletlenül: A CPB és az első számú pénzintézetként számon tartott Bank of Cyprus 10-10 milliárd görög adósságpapírt tart a portfóliójában, és a nem fizető hitelek aránya 19, illetve 13 százalék.

A kormány májusban lejegyezte a CPB tőkepótló kötvénykibocsátását, hogy segítse a magántőke bevonását. Ez azonban azt jelenti, hogy ha a CPB nem tud pótlólagos forráshoz jutni a tőkepiacon, az államnak kell előteremtenie 1,8 milliárd eurót, amely a teljes ciprusi tíz százalékának felel meg.

Ciprus nem tud pénzhez jutni a nemzetközi piacon, mióta a három nagy hitelminősítő bóvli státuszba rontotta le az ország hitelbesorolását. Az idén esedékes fizetési kötelezettségeit is csak egy orosz államközi hitellel tudja teljesíteni. Ráadásul az első negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a ciprusi belföldi össztermék, és az idén az IMF szerint 1 százalékkal tovább csökken. A áprilisban 10,1 százalék volt.

Ciprus Görögország euróválság CPB
Kapcsolódó cikkek