Magyar gazdaság

Hatvanmilliárd forint EU-s támogatás sorsa kétséges

Elképzelhető, hogy több tíz milliárd forint uniós forrás hazai átcsoportosításához nem járul hozzá az Európai Bizottság – értesült lapunk.

A brüsszeli testület elvileg hamarosan közli döntését arról, miként hagyja jóvá a kormány december 9-én benyújtott kérelmét az ügyben. Ilyen eljárásokban Brüsszel általában fél év alatt döntést szokott hozni, ez a határidő a napokban jár le. A kormány az uniós források lehívásának gyorsítása érdekében kezdeményezett kérelmében eredetileg arra kérte Brüsszel áldását, hogy a 2007–2013 közötti uniós költségvetési időszakban 163 milliárd forintot csoportosíthasson át a zömében hosszú átfutási idejű közlekedésfejlesztési nagyprojekteket gondozó operatív programból (KÖZOP) a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) energiahatékonysági, illetve a megújuló energiafelhasználás növelését célzó kiírásaira, amelyek a nagy érdeklődés miatt mára forráshiányossá váltak.

Értesülésünk szerint a két fél közötti tárgyalások legutóbbi állása szerint az Európai Bizottság csak részben ért egyet a kormány kérelmével. Eszerint a KÖZOP-ból KEOP-ba tervezett átcsoportosítást a kért 163 helyett mintegy 100 milliárd forint értékben támogatja. A különbséget az okozza, hogy információink szerint Brüsszel nem járul ahhoz hozzá, hogy mintegy 60 milliárdot vegyenek el a KÖZOP vasútfejlesztési célokra elkülönített keretéből.

Úgy tudjuk, hogy az Európai Bizottság különböző szakterületekért felelős főigazgatóságai között is vita volt arról, miként döntsenek az ügyben. Brüsszelben az okozhatott fejfájást, hogy az elvonásra javasolt vasútfejlesztés mint fenntartható közlekedési mód, illetve az átcsoportosítás kedvezményezett területe, vagyis az energiahatékonyság és a is az EU által alapvetően prioritásnak tekintett területnek számít.

Emellett a kormány azt is kérte, hogy az eredetileg – az év nagy részében hajózható szállítási útvonalat célzó – dunai projektre elkülönített közel 21 milliárd forintot gyorsabban megvalósítható kerékpárút-fejlesztésre csoportosíthassa át a KÖZOP-on belül. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) ez ügyben korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a bizottság nem támogatja azt, hogy a projektre elkülönített forrás teljes egészét kerékpárút-fejlesztésre vigyék át, miután a Duna hajózhatóságának előmozdítását stratégiai kérdésnek tekinti Brüsszel.

KEOP támogatás közop
Kapcsolódó cikkek