Magyar gazdaság

"Lesznek igazságos adóintézkedések" - Hollande mégis megszorít?

Franciaországnak további 7-10 milliárd euró közötti megtakarításra lesz szüksége, ha tartani akarja a 2012-re tervezett 4,5 százalékos GDP arányos költségvetési hiánycélt - mondta hétfőn Pierre Moscovici pénzügyminiszter.

"A két összeg között vagyunk, még várom a hivatalos számokat" - mondta a miniszter az I-télé francia hírtelevízióban, a számvevőszék készülő jelentésére utalva. Az új szocialista kormány korábban azt jelezte, hogy az idén mintegy 10 milliárd eurós megtakarításra lesz szükség az előző kormány által vállalt hiánycél betartása érdekében. kormány hétfőn megkezdte a jövő évi költségvetés előkészítését, amelynek részeként július 4-én az idei büdzsé korrekciójára törvénytervezetet terjeszt elő.  

Moscovici elmondta, hogy a deficit csökkentését a kormány elsősorban adóbevételekkel képzeli el. Ennek érdekében a személyi jövedelemadó és a társasági reformjára készül, amely ősztől lép majd életbe. Ezenkívül megtakarítási intézkedések is várhatók. "Jelezni kell mindenképpen, hogy a politikánk kiegyensúlyozott. Lesznek igazságos adóintézkedések és megtakarítások is, mindkét eszközzel élni fogunk" - hangsúlyozta a miniszter. 

Azt viszont visszautasította, hogy megszorításokra készülne a kormány. "A megszorítás gondolatát is visszautasítom ebben az országban. A középosztályhoz nem akarunk hozzányúlni. Meg akarjuk őrizni a fogyasztási dinamizmust, mert nem szabad olyan költségvetési politikát elindítani, amelyet aztán olyan politikai követ, amely megtöri a gazdaság mozgását, a fogyasztást és a termelést" - fogalmazott Moscovici.  

A francia kormány azt vállalta, hogy a tavalyi 5,2 százalékos deficit után az idén 4,2 százalékra, jövőre pedig 3 százalékra viszi le a GDP-arányos államháztartási hiányt. Francois Hollande államfő az egyensúlyt 2017-re ígérte. 

A köztársasági elnök múlt pénteken Rómában szintén úgy fogalmazott, hogy "a következő napokban és hetekben elindítandó intézkedések nem fogják érinteni a középosztályt". Hollande azok "patriotizmusára" számít a költségvetés rendbetételében, akik "a legtöbb adókedvezményt kapták eddig, de nem a megbüntetésükről van szó, csak most mindenkire szükség van" - mondta az államfő. 

A múlt héten már kiszivárgott egy új, 3 százalékos osztalékadó bevezetésének a terve, amelyből évi 800 millió eurós bevételt remél a kormány. Ezt az új adónemet a részvényeseinek osztalékot osztó vállalatoknak és nem a részvényeseknek kellene fizetniük. Az intézkedéssel osztalékfizetés helyett befektetésre kívánja ösztönözni a vállalatokat az új szocialista kormányzat. 

A Le Monde című napilap értesülése szerint az új kormány egyebek mellett eltörölné Nicolas Sarkozy előző elnök egyik legfőbb örökségét: a túlórapénz adó- és járulékmentességét. A személyi jövedelemadóban pedig két új adósávot tervez 2013-tól. Az évi 150 ezer euró felett keresők ezentúl 45 százalék adót fizetnének a jelenlegi 41 helyett. A nemzetközileg is nagy visszhangot kapott javaslat szerint pedig 75 százalékos adót vetne ki minden, évi egymillió eurónál többet kereső jövedelmének az egymillió euró feletti részére. Ez a pár ezer szupergazdagot érintő intézkedés megközelítőleg ötven százalékos személyi jövedelemadót jelentene számukra.

GDP megszorítás Franciaország adó megtakarítás személyi jövedelem adó
Kapcsolódó cikkek