Magyar gazdaság

Magyarországot viselné meg leginkább a görögök hanyatlása

Magyarország kerülhetne a legmélyebb recesszióba a Nomura által vizsgált feltörekvő országok közül, ha összeomlana a görög bankrendszer.

A görög bankrendszer összeomlásának lehetséges hatásait vizsgálták meg a Nomura közgazdászai. Megállapítják, hogy Horvátország, Bulgária és Románia bankrendszerére és növekedésére hatna a leginkább a feltörekvő európai régióból, azonban növekedési fronton Magyarországra is igen negatívan hatna az euróövezeti helyzet romlása.

A feltörekvő európai régióval igen alacsonyak a görög kereskedelmi kapcsolatok. A Nomura elemzéséből kiderül, ha a többi periféria országba irányuló exportot nézzük, akkor Magyarország a második helyen áll Bulgária után. A magyar Portugáliába, Franciaországba, Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba a több mint 9 százalékát teszi ki.

Magyarország valószínűleg a leghosszabb és legmélyebb recessziót élhetné át, bár a közvetlen görögországi kitettség minimális – állapítja meg Peter Attard Montalto és Olgay Buyukkayali.

Az elemzők szerint mély várna Magyarországra, ha Görögország összeomlana. Montalto úgy látja, hogy az „alappályán” 1,1 százalékkal eshet vissza idén a magyar gazdaság, a görög bankrendszer összeomlásával viszont 3,9 százalékos gazdasági visszaesését vár. A vizsgált országok közül még jövőre is a magyar gazdaság szenvedhet leginkább: 2013-ban 2,7 százalékkal csökkenhet a GDP. Az alappálya szerint viszont visszatér a növekedés jövőre, és szerény mértékben, 0,3 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A befektetők minden további nélkül elfogadnák azt is, ha a fiskális konszolidáció üteme lassabb lenne, amennyiben a terv hiteles volna, és elfogadható – azaz a hivatalosnál kisebb – növekedési feltevésen alapulna – mondta a Világgazdaságnak szerdán Peter Attard Montalto. A Nomura elemzője szerint a fogyasztást a magas fékezi, a belföldi beruházások a hitelszűke miatt nem indulnak el, a külföldi tőkét a gazdaságpolitikai bizonytalanság tartja vissza, az eurózóna válságának erősödése pedig visszafogja az exportot – indokolta az alappálya szerinti prognózisát.

Montalto szerint Magyarország „P-SBA” hitelkeretben (elővigyázatossági készenléti hitel-megállapodás) egyezhet meg a Nemzetközi Valutaalappal szeptember végére, és ezt a gyorsan romló euróövezeti válság hozhatja el.

GDP visszesés Nomura montalto hanyatlás gazdaság
Kapcsolódó cikkek