Magyar gazdaság

Németország sem ússza meg a válságot

Az európai adósságválság, és a rossz konjunkturális kilátások megtették a hatásukat az eddig jól teljesítő német gazdaságban is. A vezető német tőzsdeindex, a DAX újabb 1,8 százalékot esett, és ezzel átlépte a 6000 pontos lélektani határt.

A rossz németországi hangulathoz hozzájárult a csalódást keltő amerikai munkanélküliségi adat és a BRIC országok gazdasági növekedésének lassulása is. Ennél is jobban ártott az eurózóna beszerzésimenedzser-indexének csökkenése. A DAX utoljára idén január 9-én volt 6000 pont alatt, és Németországban máris arról beszélnek, hogy bebizonyosodott: a német gazdaság nem tudja kivonni magát az európai válságból.

A Spiegel szemleírója máris a német illúzió végéről ír. Szerinte Németország eddigi kedvező konjunkturális helyzetét Kína, India, Brazília és Oroszország növekedése okozta az exporton keresztül. 2011-ben rekordot ért el például a Kínában üzembe helyezett német gyártmányú személygépkocsik száma. Mára azonban megváltozott a helyzet, lassul a kínai növekedés, Oroszország a nemzeti valuta hullámzó árfolyama jelezte a válságot. E piacok megtorpanása érezteti hatását a mostani tőzsdei lanyhulásban.

Ezért volna igen fontos Németország számára, hogy tudatosuljon benne, hogy szerves része az európai válságnak, és nem tud kívül maradni. Ázsiából és Amerikából nézve ugyanis már régen eltűntek a különbségek az európai gazdaságok között, és ha a befektetők végleg elveszítik bizalmunkat az eurózónában és kiviszik pénzüket, annak következményeit középtávon Németország is meg fogja érezni – írja a Spiegel Online. A német lap szerint emiatt Németország elemi érdeke a valutaunió fenyegető problémáját a lehető leggyorsabban megoldani. Ehhez pedig radikális lépések kellenek, mond a kormánynak, mind a lakosságnak meg kell értenie, hogy pénzről és befolyásról kell lemondani az euró megmentése érdekében.

 

Németország BRIC DAX válság
Kapcsolódó cikkek