Magyar gazdaság

Nowotny: A túlzott takarékosság segítette hatalomra a nácikat

A túlzott takarékoskodás segített abban, hogy az 1930-as években hatalomra jussanak a nácik - véli az Osztrák Nemzeti Bank elnöke. Nem ő az első, aki a válság kapcsán az 1930-as évek tanulságaira figyelmeztet.

A Die Presse szerint drámai összehasonlítással kapcsolódott be Ewald Nowotny a közgazdászok között folyó vitába, arról, milyen szerepe van a takarékosságnak a válsággal küzdő országokban. Szerinte semmi esetre sem szabad "szűklátókörűen takarékoskodni", ugyanis a túlzott takarékossági programok segítették hatalomra a harmincas években a nácikat.

A Die Presse szerint Nowotny nem az első olyan közgazdász, aki a jelenlegi válság nyomán az 1930-as évekre hivatkozik. A múlt héten ugyanis Nouriel Roubini  és Niall Fergusson amerikai közgazdászok a Financial Timesban azt írták, hogy Heinrich Brüning birodalmi kancellár megszorító politikája a németeket a nemzetiszocialisták irányába terelte.

A két közgazdász szerint Németország megfeledkezik a demokrácia halálának évéről, 1933-ról és arról, hogyan járult hozzá ehhez a két évvel korábbi bankválság. Roubini és Niall az FT-ben megjelenő írásukban emlékeztetnek: három éve próbálnak figyelmeztetni arra, hogy Európának rendbe kéne tennie banki mérlegeit, mégis, szinte semmi nem történt eddig. A bankközi finanszírozást eközben lassan felváltották az EKB forrásai, a tehetősek betétjei pedig csöndben elhagyták Görögországot és a többi dél-európai államot. Az EU-t azért hozták létre, hogy elkerüljék az 1930-ban tapasztalthoz hasonló válságokat, a brüsszeli döntéshozóknak meg kell végre érteniük, hogy mennyire közel kerültek a kudarchoz – fogalmazott Ferguson és Roubini.

Ugyanakkor számos közgazdász arra utal, hogy az ilyen összehasonlítások nem helyénvalóak, nem fenyeget annak a veszélye, hogy Európa ismét a háború irányába sodródik. Európában jelenleg nem látni olyan drákói költségvetési kurtításokat, mint amelyek az 1930-as években voltak. A jegybank pénzzsilipjei tárva-nyitva vannak és ha a lakosság manapság kényszertakarékosságot él is át, hajánál fogva előrángatott dolog az összehasonlítás az 1930-as évek generációjának a fájdalmával - érvelnek a kritikusok.

takarékosság Nowotny náci osztrák jegybank
Kapcsolódó cikkek