Magyar gazdaság

Weidmann: A félelem nem teheti zsarolhatóvá az EU-t

Jens Weidmann, a német jegybank elnök a manager magazinnak adott interjújában elmondta: kötelezettségtudatot vár Görögországtól. A Bundesbank elnöke egyúttal leszögezte, hogy a félelem nem teheti zsarolhatóvá Európát.

A Bundesbank elnöke arra a kérdésre, vajon a vasárnapi választás után Görögország  bennmarad-e az euróövezetben, kifejtette: a további fejlődés szempontjából az a döntő, hogy megvalósítja-e a reformprogramot. Csak a reformok állíthatják ismét a saját lábára a görög gazdaságot, ezen a választás semmit sem változtatott, most elsősorban kötelezettségtudatot vár az országtól - idézi a Spiegel.

"A fertőzéstől való félelem nem vezethet oda, hogy Európa zsarolhatóvá váljon. Különben biankó csekkeket állítanánk ki. Ez pedig alapvetően megváltoztatná a valutaunió jellegét és aligha növelné az elfogadottságát. Egyébként Olaszország, ami a fundamentális adatokat, például a költségvetési deficitet vagy a fizetési mérleget illeti, jobban áll, mint a válság országok" – mondta Weidmann az eurózónában továbbterjedő válság esetleges hatásai kapcsán.

Leszögezte: világos politikai akarat kell az euróövezet megerősítésére és ismert, hogy a Bundesbank kritikus a kötvényvásárlási programjaival kapcsolatban – mondta a jegybank elnöke arról, hogy a válság erősödésével növekszik a nyomás az EKB-n és felvetődött, hogy a mentőalapokból közvetlenül vásároljanak államkötvényeket a bajban lévő államok megsegítésére.

Bundesbank jegybank elnök Weidmann Görögország
Kapcsolódó cikkek