Magyar gazdaság

Az IMF által ajánlott hitel szigorúbb, mint amit vár a kabinet

Készenléti hitelmegállapodásról tárgyal majd a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal – közölte Gerry Rice. Az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója szerint nem úgynevezett rugalmas vagy elővigyázatossági hitelről lesz szó, bár a készenléti hitelt lehetne elővigyázatosságiként is kezelni, ebben az esetben Magyarország nem hívná le a hitelt, csak egy hitelkeretet kapna.

A fő különbség a hitelkeretek között abban van, hogy az IMF mennyire szól bele a gazdaságpolitikába, mennyire szigorúan vizsgálja a feltételek teljesülését.  Gerry Rice azt is mondta, hogy Magyarországgal jövő hét kedden megkezdődnek a tárgyalások. Orbán Viktor kedden a HírTV-nek úgy fogalmazott, hogy „az IMF most jön, körülnéz, és valamikor majd inkább a nyár végén, mint a közepén lesznek tárgyalások is”.

A Capital Economics vezető közgazdásza, William Jackson az IMF/EU-küldöttség érkezésének bejelentését kommentáló korábbi helyzetértékelésében úgy vélekedett, egyelőre messze vannak egymástól a feltételek, amelyeket a magyar kormány várhatóan hajlandó lesz elfogadni a segítség fejében, és azok, amelyek mellett az IMF és az EU kész lenne e segítség megadására. A londoni elemző azzal számol, hogy a segítségnyújtás formája is vita tárgyává válhat.

Jackson felidézte Varga Mihály minapi nyilatkozatát, amelyben az IMF/EU-tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszter kijelentette, hogy Magyarország a lengyelországi programhoz hasonló rugalmas hitelmegállapodást szeretne kötni. A Capital Economics szakértője szerint azonban az IMF valószínűleg nem fogja megadni Magyarországnak az enyhe feltételrendszerű rugalmas hitelkeretet, tekintettel a „hitelességi és kiszámíthatósági problémákra”.

Világgazdaság-->

rugalmas készenléti hitel IMF elemző
Kapcsolódó cikkek